Postavljen križni put oko crkve sv. Josipa u Slatini: Projekt pokrenut sredstvima župljana, a priključili se i u pripremne radove

Uz brojne radove u sklopu višegodišnje, temeljite obnove crkve sv. Josipa u Slatini pri kraju su i radovi na vanjskom križnom putu s četrnaest postaja u perivoju oko crkve.

Svaka postaja je sastavljena od kamenog postolja, gotičke rešetke i skulpture postaje križnoga puta. Ispred svake postaje bit će postavljeno i diskretno osvjetljenje, a jedna od postaja posvećena je poginulim hrvatskim braniteljima, onima koji su dali svoj život za domovinu.

Ovaj je projekt pokrenut zahvaljujući prikupljenim sredstvima brojnih župljana koji su se, osim donacijama, uključili i u brojne pripremne radove.

vlc. Dragan

– Konačno smo dočekali postavljanje križnog puta koji je trebao biti postavljen o stotoj
obljetnici Župe sv. Josipa. Iako je sve bilo spremno, zbog situacije s koronavirusom nismo to uspjeli do sada – rekao nam je župnik slatinske Župe svetog Josipa i dekan Slatinskog dekanata vlč. Dragan Hrgić, koji je temeljitu obnovu crkve počeo još 2015. godine.

Križni put je osmislio arhitekt Boris Vučić Šneperger, projektant obnove župne crkve, a svi su autori i izvoditelji radova domaći. Skulpture su naručene u jednoj tvrtki iz Marije Bistrice, ali su lijevane u Poljskoj. Izvođač radova je Klesarski obrt Plehan iz Slatine vl. Krešimira Sutona, gotičke rešetke je izradila obitelj Tokić iz Slatine, dok je za rasvjetu zadužena također slatinska tvrtka D&D Elmont vl. Mihaela Dlaba.

Krizni put 16

– Osim izvođačima radova, od srca zahvaljujem i brojnim župljanima koji su obavili sve vanjske radove kopanja i uređenja, kao i svima ostalima koji su na bilo koji način pomogli realizaciju ovog projekta. Zajedničkim snagama i uz Božju pomoć možemo sve – dodao je župnik vlč. Dragan Hrgić, te se, također, na pomoći zahvalio Ministarstvu kulture i Gradu Slatini.

(www.icv.hr, adf, mf; foto: D. Fišli)

Krizni put 8

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content