Premijer Andrej Plenković sa svojim suradnicima održao videosastanak sa županima

Premijer Andrej Plenković, sa svojim suradnicima, članovima Nacionalnog stožera civilne zaštite, predstavnicima Udruge gradova i Hrvatske zajednice županija, u utorak je održao videosastanak sa županima o epidemiološkoj situaciji u pojedinim županijama. Na sastanku je sudjelovao i virovitičko-podravski župan Igor Andrović, koji je kazao.

– Mi župani smo iznijeli stanje u svojim županijama, uz procjenu sadašnjeg stanja, a razgovarali smo i o mjerama u svakoj pojedinoj županiji. Neki župani smatraju da su aktualne mjere dostatne, ali tamo gdje je klinička slika lošija, župani su tražili nove dodatne mjere. Dogovor je da Stožer civilne zaštite pripremi set mjera kako bi se župani upoznali s njima. Te nove mjere mogle bi stupiti na snagu krajem tjedna, a trajale bi do Božića, kao bi svi zajedno, mirnije i sa što blažom kliničkom slikom dočekali božićne blagdane. Govorilo se i o bolnicama, jer sve bolnice imaju veliki pritisak na COVID kapacitete. Zato se govorilo o mogućim tercijarnim kapacitetima za COVID bolesnike, ako ovi trenutni, budu nedostatni u budućem periodu – kazao je župan Igor Andrović o sastanku.

Video sastanku je prisustvovao i potpredsjednik Vlade te ministar unutarnjih poslova RH Davor Božinović, koji je u izjavi za novinare nakon sastanka rekao da su razgovarali o aktualnom stanju s koronakrizom i mjerama na kojima se radi.

– Htjeli smo čuti i od župana ne samo stanje u županijama, nego i njihovu procjenu aktualnog stanja i onoga što bi se moglo raditi u sljedećim danima – rekao je Božinović.

Do sutra će, dodao je, Stožer civilne zaštite pripremiti novi set mjera s kojima će upoznati župane i koji bi trebao vrijediti negdje do Božića.

– Naravno da se radi o oštrijim mjerama u odnosu na ove koje su sada i cilj nam je da vidimo i da čujemo njihovo mišljenje. Neki misle da su aktualne mjere dostatne, neki da nisu – rekao je Božinović.

Božinović je rekao da je ovo duga bitka te da će restrikcije, ako sve bude išlo prema planu, trajati nekoliko mjeseci pa sve do šest mjeseci. Naveo je da su mjere usmjerene na pojedine segmente gospodarstva, prije svega ugostiteljstva, te na druge resore.

– Nešto manje kultura, moramo vidjeti i dijelove školstva – rekao je Božinović, dodavši da treba pronaći balans koji su tražili sve ovo vrijeme.

– Ovaj virus se ponaša tako da, kad doneseš one najrestriktivnije mjere, čim dođe do popuštanja mjera, on se ponovno razmaše. I zbog toga nije poanta, barem mi tako mislimo, bila odmah ići u neke najstrože mjere, već one koje se donose da se postupno zaoštravaju. Ovo će sada biti sigurno najjače mjere do sada u ovoj drugoj fazi ili valu epidemije sa željom da se zaustavi to širenje – rekao je Božinović.

Odgovarajući na novinarska pitanja o mogućnosti obveznog cijepljenja Božinović je rekao da bi oko 70 posto odraslog stanovništva trebalo biti procijepljeno da bi cjepivo zaustavilo širenje epidemije.

– To je nešto o čemu ćemo voditi računa da se dogodi – poručio je.

– U svakom slučaju, mi moramo učiniti sve da se najveći broj naših građana cijepi jer to je zapravo cilj da bi cijela ta operacija bila uspješna, a svima nam je cilj da izađemo iz epidemije, ne samo u Hrvatskoj, već i u Europi i u svijetu – rekao je.

Božinović je rekao da to što možemo računati na cjepivo možda otvara mogućnost i strožih mjera jer se može procijeniti do kad bi one trajale.

– Ali za to nam treba, naravno, podrška građana, i zbog sebe i zbog našeg načina života. Što se prije taj cilj ostvari, prije ćemo ili skinuti maske ili se vratiti u nešto što je način života na koji smo navikli, a vidjet ćemo što će donijeti mjeseci koji u pred nama – rekao je Božinović.

Odgovarajući na pitanja novinara Božinović je između ostalog rekao i da policijski sat nikad nije bio opcija. (www.hrt.hr, www.vpz.hr, Fotografija: vlada.gov.hr, hrt.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content