PRIPREME U TIJEKU Od 15. studenog Zimska služba počinje s radom: Grad Virovitica plaća sol, opremu i kadar

U tijeku su posljednje pripreme za početak rada Zimske službe, a koja službeno „starta“ od 15. studenog i traje do 15. travnja slijedeće godine. U tom periodu primjenjuje se i Odluka o obaveznoj zimskoj opremi na dionicama javnih cesta, pa su vozači obvezni imati  propisanu zimsku opremu.

Gradonačelnik Ivica Kirin ističe kako će i ove godine za zimski scenarij biti spremni strojevi, sol, kameni agregat, oprema i ljudi koji će dežurati 24 sata dnevno. Godišnje se iz gradskog proračuna za tu stavku izdvoji i do milijun kuna. Održavanje nerazvrstanih cesta na području grada Virovitice obavljaju Ceste Bjelovar d.d., a koje su prošle sezone, uz 120 kilometara cesta za područje grada Virovitice održavali i 187 kilometara državnih cesta te 685 kilometara županijskih i lokalnih cesta te virovitička tvrtka Flora koja održava brdske ceste (klanjce) i nogostupe diljem grada.

MATERIJALA DOVOLJNO 

Grad Virovitica je preko ugovorenih tvrtki Ceste d.d. i Flora Vtc d.o.o. pripremio dovoljne količine materijala za osiguranje prohodnosti cesta, doznajemo iz gradske uprave.

– U mjestima pripravnosti ugovorenih tvrtki trenutno na skladištu imamo 80 tona soli i 250 m3 agregata, a što bi trebalo biti dovoljno za cijelu zimu, ako bude blaga kao prijašnje. U slučaju nedostataka, u svakom trenutku zalihe soli i agregata je moguće nadopuniti s potrebnim količinama. I da ne padne jedna pahulja snijega cijele zime, strojevi, sol, agregat, oprema, odnosno sva tehnika moraju biti spremni, kao i kadar koji je na raspolaganju 24 sata dnevno.

Ta pripravnost košta gradski proračun oko pola milijuna kuna. Svake godine pripremljeni smo za ekstremne uvjete, pa će tako biti i ove zime. Prijašnjih godina zime su blage, no u slučaju većih količina snijega ili da dođe do elementarne nepogode, na raspolaganju će nam biti i strojevi svih gradskih tvrtki, kao i svi zaposlenici grada i gradskih tvrtki ako bude potrebno – ističe gradonačelnik Ivica Kirin.

Naglasio je kako će se i ovaj puta slijediti protokol koji određuje prioritete u čišćenju snijega.

– Prvo se čiste prometnice koje vode do bolnice, škola, trgovina, dakle glavne ceste, a tek onda sporedne i klanci. Važno je osigurati da hitne službe i javni prijevoz mogu doći do odredišta i da građani mogu sigurno prometovati na putu do posla i kuće – istaknuo je gradonačelnik uoči priprema za novu zimsku sezonu na našim prometnicama.

– Pozivam sve vozače da poštuju prometna ograničenja u zimskim uvjetima i da opreme svoja vozila zimskom opremom jer tako čuvaju sebe i sigurnost drugih sudionika u prometu, od pješaka do vozača- poručio je.

(www.icv.hr, mlo)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content