Pripremite se za najveći astronomski događaj 2020.: Spektakl kakav se viđa jedanput u životu

Divovi Sunčeva sustava, planeti Jupiter i Saturn, dominiraju noćnim nebom već dobar dio 2020. godine, a za sam kraj godine, točnije 21. prosinca, pripremaju nešto veliko. Nešto što je posljednji put viđeno još davnog 16. srpnja 1623. godine, a to je njihovo veliko poravnanje, prenosi Zimo.hr.

Točno na zimski solsticij dva će plinovita diva Sunčeva sustava na nebu biti praktički poravnati jedan s drugim, promatrani sa Zemlje, a njihov međusobni otklon bit će gotovo zanemarivih 0,06 stupnjeva. Dva će planeta još jednom zasjati na noćnom nebu u spektaklu kakav se viđa jedanput u životu.

Svoje najsvjetlije pozicije na noćnom nebu prošli su još tijekom ljeta, 14. srpnja Jupiter je bio na svojoj najsvjetlijoj točki, a 20. srpnja na svojoj najsvjetlijoj točki bio je i Saturn.

Prije zimskog solsticija, koji pada na ponedjeljak, 21. prosinca 2020. godine, dogodilo se još nešto važno. Točnije, od ponedjeljka su Jupiter i Satrun ušli u heliocentričnu sponu, a to znači da su oba planeta poravnata sa Suncem. Preciznije, Sunce, Jupiter i Saturn nalaze se na istoj ravnoj liniji promatrano sa Zemlje, s tim da se dva planeta trenutno skrivaju iza Sunca na toj liniji.

Veliko poravnanje 2020, kako se naziva događaj vezan za Jupiter i Saturn koji će kulminirati 21. prosinca, započelo je i prije heliocentričnog poravnanja sa Suncem. Od rujna se Jupiter počeo kretati prema istoku na noćnom nebu i približavati se Saturnu na zamišljenoj liniji poravnanja.

Saturn se kreće sporije, pa će ga Jupiter sustići do 21. prosinca, kad će se praktički ta dva planeta poravnati sa svega 0,06 stupnjeva otklona.

Trenutačno se Jupiter može vidjeti pogledom na noćno nebo u smjeru jugozapada, Saturn se nalazi svega pet stupnjeva dalje na noćnom nebu, no njega je malo teže uočiti.

Vremena za pripremu ima dovoljno pa što god planirate za 21. prosinca, rezervirajte i mjesto za pogled prema poravnatim divovima Sunčeva sustava, koji će tad još jednom zasvijetliti jarko za sve na Zemlji.

Tako blisko poravnanje neće se vidjeti još jako dugo, no slično, ali s nešto većim otklonom dogodit će se i 31. listopada 2040. godine.

(zimo.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content