TESTIRANJE NA KORONAVIRUS Dnevno na drive-in punktu u Virovitici naprave i do stotinu briseva

Znate li gdje se provodi testiranje za koronavirus na području Virovitičko-podravske županije? Od prošlog tjedna, umjesto u krugu Opće bolnice Virovitica, punkt se nalazi uz bolnicu, ali se do njega dolazi okolnim putem: cestom uz željezničku prugu, u blizini nekadašnje „male stanice“ (preko puta zgrade bivšeg „Trgocentra“).

Testiranje se provodi po principu drive-ina, a sve o njemu rekla nam je Ružica Mačinković, glavna sestra Odjela za infektivne bolesti Opće bolnice Virovitica. Ona je ujedno i glavna sestra Covid-19 odjela te Centralne izolacije, na kojima uz pozitivne pacijente pomažu i onima koji su suspektni na Covid-19 i čekaju na rezultate nalaza.

covid vtc 44

OD 7.30 DO 9 SATI UJUTRO 

S kolegama je na punktu svaki dan, s ukupno ih je četvero. Od ponedjeljka do petka briseve će uzimati s kolegama iz mikrobiološkog laboratorija i kolegama iz Opće bolnice. Subotom su na punktu kolege iz županijskog Doma zdravlja, kaže, a nedjeljom iz Zavoda za hitnu medicinu Virovitičko-podravske županije.

Brisevi se uzimaju u periodu od 7.30 do 9 sati ujutro, kako bi se isti dan mogli poslati na Kliniku za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević i što prije dobiti rezultati.

-Dnevno na bris dođe između 70 i 100 ljudi. Riječ je uglavnom o osobama koje moraju uzeti bris prije operacija, za dijagnostiku i oni sa simptomima. Osobe dolaze iz cijele naše županije, ali i iz drugih županija, kao što su Bjelovarsko-bilogorska i Koprivničko-križevačka. Kažu da je kod nas dobra organizacija – ističe R. Mačinković.

Do punkta je najlakše doći iz središta grada i skrenuti lijevo prije same pruge, savjeti su koje vozačima često daje. Nakon što se pošljunčanom cestom dođe do punkta, automobil je potrebno zaustaviti i spustiti prozor. Iako puno ljudi dolazi na testiranje, na punktu su četiri medicinska djelatnika, pa većih čekanja nema.

covid vtc 18

Kako izgleda sam postupak?

-Nakon što spuste prozor, vozače zamolimo da spuste masku ispod nosa, kako bismo im uzeli bris nazofaringsa. Zatim zamolimo da ju spuste ispod brade, da im pobrišemo ždrijelo. Uz djecu moraju biti i roditelji i pridržavati ih. Moram priznati kako se svi drže uputa pa sam proces traje zaista kratko i protiče bez problema – objašnjava sestra Ružica Mačinković.

Brisevi se svakog dana šalju u Zagreb, a komunikaciju s kolegama koji rade u zagrebačkoj klinici glavna sestra ocjenjuje izvrsnom.

covid vtc 20

– Jako su kolegijalni i imaju razumijevanja kada je nešto jako hitno. Kada je nastao problem s tipsama i reagensima iz Slovenije, ručno su radili svaki uzorak, ‘prepikavali’ ga sedam puta. Sada je situacija u redu, pa se na nalaze čeka u prosjeku jedan dan – kaže R. Mačinković. Nakon što završe uzimanje briseva, odlaze na svoje redovne poslove, kaže. Za neke će to značiti na odjele, za neke u laboratorij, a neki će, ako rade u hitnoj, završiti na terenu opet pomažući drugima. (www.icv.hr, mlo, foto: M. Rođak)

[g-gallery gid=”612345″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content