U Kravljaku obilježena 29. obljetnica pogibije pripadnika 127. brigade Hrvatske vojske

U organizaciji Bjelovarsko-bilogorske županije i Općine Đulovac te u suradnji s virovitičkim udrugama proisteklim iz Domovinskog rata, danas (ponedjeljak) je u naselju Kravljak obilježena 29. obljetnica pogibije dvadesetorice hrvatskih branitelja, pripadnika virovitičke 127. brigade Hrvatske vojske, koji su stali u obranu Kravljaka, Male Klise, Velike Klise, Babine Gore, Levinovca te prostora bivše općine Virovitica.

Kod sela Kravljak, nakon iznenadnog napada neprijateljske diverzantske postrojbe na položaje 127. brigade HV-a, koji se dogodio u ranim jutarnjim satima 9. studenog 1991. godine u borbi je poginulo sedam pripadnika 127. brigade Hrvatske vojske i to Mato Čorković, Rudolf Dudović, Ivan Galeković, Josip Martelo, Berislav Majdandžić, Branko Sabolić i Pero Spajić.

1 4

Uz ovu sedmoricu hrabrih pripadnika na ovom dijelu Zapadno-slavonskog ratišta poginulo je tih ratnih dana još 13 pripadnika 127. Brigade HV-a, neki prije ovog događaja, a neki nakon. Bili su to Josip Oberling, Nikola Pajić, Zoran Glumac, Branko Klepač, Jasminko Dervišagić, Igor Kukrika, Vlado Harmund, Goran Maljković, Vladimir Horvatinović, Drago Klarić, Miodrag Vlaškić, Romeo Perak i Milan Mandić. Poginule su i dvije civilne žrtve iz Kravljaka, Josip Smiljčić i Milena Jovanović.

2 2 e1604925537590

Uz domaćina Dragu Hodaka, načelnika općine Đulovac, počast poginulim hrvatskim braniteljima i civilima odali su obitelji poginulih branitelja i predstavnici braniteljskih udruga, zamjenica gradonačelnika grada Virovitice Vlasta Honjek Golinac te predsjednik Koordinacije braniteljskih udruga Virovitica Zvonko Kožnjak.

Zamjenica gradonačelnika Vlasta Honjek Golinac koja je prenoseći poruke zahvale gradonačelnika Ivice Kirina svim organizatorima ovog događaja, istakla je važnost sjećanja na sve poginule žrtve agresorskog terora.

3 2 e1604925577829

-Ne smijemo zaboraviti ove divne ljude koji su dali svoje živote za slobodnu Hrvatsku. Na žalost zbog epidemije koronavirusa manji je broj onih koji su se došli pokloniti hrvatskim žrtvama, ali ostaje nam nada da će nagodinu biti bolje i da ćemo u što većem broju moći obići spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima i hrvatskim civilima, pa i ovdje u Kravljaku gdje će se nagodinu obilježiti 30. obljetnica ovog tužnog događaja – napomenula je Vlasta Honjek Golinac.

Jedan od nekadašnjih zapovjednika u 127. brigadi HV-a, a sada predsjednik Koordinacije braniteljskih udruga Virovitice Zvonko Kožnjak, ukratko se prisjetio tog događaja koji je potresao žitelje obje županije.

-Ovaj događaj je bio početak oslobađanja zapadne Slavonije, a zahvaljujući hrabrim bojovnicima i mještanima, Hrvatska se počela braniti i stvarati. Najmanje što za njih možemo učiniti je da ih se na ovaj način sjećamo, a to ćemo zasigurno raditi i ubuduće, jer dok ima nas, oni neće biti zaboravljeni. Inače, spomenik u Kravljaku je prvi od pedesetak spomenika koji smo napravili, a za to se posebno zahvaljujemo općini Đulovac i njenim mještanima – zahvalio je predsjednik Koordinacije Zvonko Kožnjak.

5 1 e1604925643636

Obilježavanje 29. obljetnice započelo je odavanjem počasti na spomen obilježju poginulom pripadniku 127. brigade HV-a Vladi Harmundu u Velikoj Klisi.

(www.icv.hr, bs)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content