Udruženje obrtnika Orahovica: Veći broj prijavljenih, nego odjavljenih obrtnika

Udruženje obrtnika Orahovica održalo je svoju redovnu izvještajnu Skupštinu koja je još jednom potvrdila odličan rad udruženja što posebno dobiva na značaju u današnje teško vrijeme za gospodarstvo zbog stanja s koronavirusom. U sklopu izvješća o radu predsjednik Damir Vanek iznio je jedan posebno zanimljiv i odličan podatak.

– U 2019. godini imamo više prijavljenih nego odjavljenih obrta na području našeg obuhvata u koji pripadaju Grad Orahovica te općine Čačinci, Zdenci i Crnac. Kada to pogledamo u brojkama, prijavljeno je 38, a odjavljeno 16 obrta. Sukladno navedenim podacima broj registriranih obrta koji pripadaju Udruženju obrtnika Orahovica na dan 31.12.2019. godine iznosio je 198 što je najveća brojka u posljednjih 5 godina. Veseli nas ovaj podatak posebno sada u vrijeme korona krize, što govori kako su naši obrtnici vrijedni i sposobni – kaže predsjednik Vanek te za 2019. godinu i dio 2020. izdvaja najveći projekt Udruženja, obnovu zgrade Udruženja obrtnika u Orahovici.

– U 2019.godini Udruženje je dobilo bespovratna sredstva od Hrvatske obrtničke komore u iznosu od 58 800 kuna za krovopokrivačke radove zgrade Udruženja, a u ostale radove Udruženje je utrošilo svojih 46 273 kuna. U sklopu ovog uređivanja izgrađeno je potpuno novo krovište, izmijenjena kompletna stolarija na pročelju zgrade, promijenjena sva limarija na krovištu i saniran dio velike sale Udruženja čime smo znatno smanjili troškove grijanja. Ostvarena je i uspješna suradnja Udruženja s Hrvatskom obrtničkom komorom, Područnom obrtničkom komorom, te udruženjima u Pitomači, Slatini, Virovitici, a po potrebi i s drugim udruženjima komorskog sustava. U svom djelovanju uspješno smo surađivali s Gradom Orahovicom, Službom za gospodarstvo, Poreznom upravom i Agencijom za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije. Sve te suradnje iznimno su važne za funkcioniranje našeg Udruženja i zato im se svima od srca zahvaljujem kao i drugima koji su nam pomogli u radu na bilo koji način, jer bez njih naše aktivnosti bile bi umanjene, ili se ne bi mogle realizirati.Posebno se zahvaljujemo našim obrtnicima, koji su uključeni u rad Udruženja, i koji svoje dragocjeno slobodno vrijeme troše na rad i provođenje aktivnosti Udruženja – kaže Vanek.

Rad Udruženja na skupštini je pohvalio i novi predsjednik Županijske obrtničke komore Stjepan Kenjerić.

– Orahovačko udruženje na čelu s predsjednikom Vanekom pokazalo je kako se treba boriti za obrtništvo u našem kraju. Njihov rad je iznimno stručan, studiozan i moram posebno pohvaliti predsjednika Vaneka i njegov tim na izradi studije za spas gospodarstva u orahovačkom kraju koji je iznimno precizno i odlično napravljen. Drago mije da smo i mi kao POK Virovitičko-podravske županije uspjeli pomoći radu ovog udruženja i to ćemo i dalje činiti – rekao je Kenjerić.

Predsjednik Vanek na kraju se osvrnuo upravo na studiju za spas gospodarstva koji je prije nekoliko tjedana predstavljen i gradskim vijećnicima.

– Prvi i najvažniji korak je napravljen, a to je da je studija napravljena. Mi čvrsto stojimo iza nje i borit ćemo da ista opstane jer smo svjesni kako je to jedini način da pomognemo našem gospodarstvu i obrtništvu. Nadamo se kako će ova studija i prijedlozi iz nje posebno vezani za smanjivanje komunalnog doprinosa i naknade za obrtnike uskoro naći svoje mjesto u Dnevnom redu gradskog Vijeća – zaključio je Vanek. Rad vodstva Udruženja pohvalili su i svi članovi istog te najavili i daljnje aktivno sudjelovanje u radu.

(www.icv.hr, vg)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content