Virovitica će dobiti prekrasan povijesni vrt i novi trg ispred crkve sv. Roka: Prolaznici će uživati u mirisu ruža Glorie Dei i Ave Marie dok odmaraju u rajskom zelenilu

Uređenje prekrasnog povijesnog vrta ispred stare Gradske ljekarne i župne crkve sv. Roka u Virovitici projekt je koji građani čekaju već dvadesetak godina. U mirisnom cvijeću, zelenim stošcima od tuje i stazi koja će voditi od “Domoljubne lire” do spomenika zaštitnika sv. Roka moći će uživati i šetati, čini se, već sljedeće godine.

Naime, kako doznajemo od Tihane Harmund, ravnateljice Razvojne agencije VTA, obnova povijesnog vrta dobila je zeleno svjetlo i to putem projekta prekogranične suradnje, Interreg, sa susjednom Mađarskom.

trg crkva 6 Custom

– Projekt je odobren, a prvi radovi na uređenju trebali bi početi na proljeće sljedeće godine. Riječ je o investiciji vrijednoj 1,5 milijun kuna, koja će biti sufinancirana sredstvima EU fondova i koja će Virovitici omogućiti obnovu povijesnog vrta sa svim elementima koje propisuje konzervatorska struka, točnije Uprava za zaštitu kulturne i prirodne baštine – Konzervatorski odjel Požega. Vrt će biti uređen po uzoru na povijesni izgled, a u okviru projekta planirano je i uređenje trga uz župnu crkvu, na koji će se izmjestiti kip sv. Roka. On se danas nalazi na mjestu budućeg vrta, pa će svoju novu lokaciju, sukladno preporuci struke, imati jugoistočno od crkvenog tornja i ulaza u crkvu, a na njegovo mjesto doći će kip sv. Antuna – kaže T. Harmund.

trg crkva 5 Custom

BAŠ KAO NEKADA

Polazište za oblikovanje povijesnog vrta ispred crkve sv. Roka u Virovitici idejno je rješenje Dragutina Kiša, dipl.ing.šum.park.arh. iz davne 1998. godine, koje je detaljno propisalo kako će obnovljeni novobarokni vrt izgledati. Oni koji su imali prilike vidjeti fotografiju nekadašnjeg tzv. Franjevačkog vrta ispred crkve, primjetit će da budući izgled vrta umnogome replicira original iz 18. stoljeća. Tada su na tom području bili poveći stošci od šimšira, cvjetnjaci-rundele, karakterističan “zeleni slavoluk”, dok su pročelje stare franjevačke ljekarne krasile biljke penjačice.

trg crkva 2 Custom

Tihana Harmund kaže kako će i u obnovljenom povijesnom vrtu dio tih ukrasnih biljaka pronaći svoje mjesto, ali i da će se vrste poput šimšira, a koju napadaju nametnici, zamijeniti tisom.

– Svoje mjesto u vrtu pronaći će tako prekrasne ruže stablašice (“Gloria Dei” ili “Ave Maria”), stošci od tise, u rundelama će biti parterne ruže i ukrasne kugle od tise. Ispred stare ljekarne nalazit će se središnja rundela sa cvijećem i drugim biljem. Svoje mjesto u rundeli ondje će imati i majčina dušica, koja je simbol nekadašnjeg liječenja ljekovitim biljem i istovremeno podsjetnik na staru ljekarnu – kaže Harmund koja ističe kako će u vrtu biti smještene i klupe na kojima će se prolaznici moći odmoriti i uživati, dok promatraju žive zelene ograde i raskoš biljnih vrsta.

trg crkva 4 Custom

U novom vrtu umjesto kipa sv. Roka svoje mjesto trebao bi naći kip sv. Antuna, a postojeći kip virovitičkog zaštitnika će se izmjestiti bliže crkvi, na uređeni trg u ulaz u crkvu, što je također dio projekta. Uredit će se i nove pješačke staze i izmjestiti postojeće, kako bi se sačuvalo korijenje platanama.

– Oaza zelenila, cvijeća i mirisa bit će tako novi dio centra koji, poput drugih projekata, značajno mijenja lice Virovitice. Možemo reći kako će vrt vratiti građane u povijest staru 200 godina pa će moći uživati u njegovoj prirodnoj raskoši, baš kao što su to činile generacije prije naše – zaključuje T. Harmund.

(www.icv.hr, mlo, foto: M. Rođak, Razvojna agencija VTA)

[g-gallery gid=”613877″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content