Virovitica među gradovima koji su u godinu dana najviše povećali izdvajanja za vrtiće: Za obnovu vrtića u dvije godine uloženo 25 milijuna kuna

Prema analizi o proračunskim izdvajanjima za predškolsko obrazovanje u 2018., koju je proveo portal Gradonačelnik.hr, Grad Virovitica se nalazi među gradovima koji su najviše od svih u godinu dana povećali proračunska izdvajanja za vrtiće.

Prema podacima konsolidiranih proračuna iz 2018. godine, grad Krk je u toj godini izdvojio najviše sredstava za predškolsko obrazovanje u odnosu na broj stanovnika. Slijede gradovi Novigrad, Cres, Umag, Pazin, Poreč, Labin, Opatija, Rovinj i Buje. Prema udjelu izdvojenih sredstava u proračunu za predškolsko obrazovanje vodeći je bio grad Duga Resa, a slijede Krk, Solin, Dugo Selo, Buje, Jastrebarsko, Kaštela, Imotski, Drniš i Mursko Središće. Gleda li se pak trend u odnosu na godinu ranije, odnosno povećanje sredstava za predškolsko obrazovanje na godišnjoj razini, predvodi grad Vinkovci, a slijede Knin, Split, Slavonski Brod, Virovitica, Osijek, Samobor, Karlovac, Zadar i Ivanec. Prvih deset gradova izdvojilo je između 19 i 27 posto proračunskih sredstava, a u prosjeku domaći gradovi su te godine izdvojili oko 12 posto novca za predškolsko obrazovanje.

Virovitica: U dvije godine uloženo 25 milijuna kuna za obnovu vrtića

U razdoblju od 2018. godine u zgrade odgoja i obrazovanja putem obnova kao i energetskih obnova te izgradnje uloženo je 25.000.000,00 kuna kako bi se poboljšali materijalni i tehnički uvjeti te proširili kapaciteti i podignula kvaliteta pruženih usluga. Tako je u energetske obnove ustanova predškolskog odgoja i obrazovanja uloženo 18.500.000,00 kuna, od čega za energetsku obnovu Dječjeg vrtića Cvrčak Virovitica (zgrade 2,3,4) ukupno 11.500.000,00 kuna.

Nakon što su 2018. i 2019. godine završene energetske obnove zgrada 2, 3 i 4 u ukupnoj vrijednosti od 11,5 milijuna kuna, a sukladno zamolbi ravnateljice i zaposlenika, ljetos je postavljena i nova sigurnosna ograda oko vrtića u Pejačevićevoj ulici te su završeni radovi lakiranja podova i krečenja kompletnih prostorija za dječji boravak u zgradi 5. Ukupna vrijednost koju je financirao Grad Virovitica iz vlastitih sredstava iznosi 130.000 kuna.

U sklopu dječjeg vrtića Cvrčak ove se jeseni otvorio i dječji vrtić u Svetom Đurađu u čiju je izgradnju uloženo 5,6 milijuna kuna. Cvrčak danas ima ukupno 500 djece i po prvi put u novoj pedagoškoj godini upisana su sva djeca s liste, izuzev onih koji još nisu napunili godinu dana. Činjenica kako smo popunili sve raspoložive kapacitete pokazuje da roditelji žele i imaju potrebu uključiti svoju djecu u sustav predškolskog odgoja. Grad Virovitica konstantno ulaže u obrazovanje najmlađih stanovnika svoga grada. Polaznici su raspoređeni u četiri skupine: jasličku, dvije mješovite i jednu stariju. Projekt koji je napisala Razvojna agencija VTA u suradnji s Dječjim vrtićem Cvrčak i Gradom Virovitica omogućio je i zaposlenje četiri odgojiteljice koje će raditi u odgojno-obrazovnom radu s djecom, spremačice i kuharicu na pola radnog vremena. Nakon preseljenja COOR-a u novu, modernu zgradu, stara zgrada vraćena je vlasniku, Gradu Virovitici, koji ju je zbog velikog broja neupisane djece prijašnjih godina odlučio iskoristiti i prenamijeniti za potrebe vrtića. Vrijednost radova na uređenju stare zgrade COOR-a, odnosno na unutarnjoj adaptaciji iznosi više od 600.000 kuna.

Grad Virovitica osnivač je Dječjeg vrtića Cvrčak koji se sastoji od 5 objekata u gradu Virovitici, od jednog objekta u prigradskom naselju Sveti Đurađ te se ubrzo očekuje i otvorenje objekta u Gajevoj ulici u Virovitici nakon prenamjene stare zgrade COOR-a. S obzirom na ovogodišnje podatke, kapacitet vrtića “Cvrčak” obuhvaća 501 dijete u redovnom programu. Od nove pedagoške godine imaju 24 nove skupine i to s novim objektom u naselju Sveti Đurađ. Tamo je upisano 32 djece: 20 školaraca vrtićke dobi i 12 djece jasličke dobi. Grad Virovitica se kao osnivač pobrinuo da od nove pedagoške godine postoji još jedna zgrada za potrebe vrtića. Riječ je o bivšoj zgradi COOR-a. Taj novi prostor omogućit će osiguravanje prostora za svako dijete, tj. kapacitet će biti u potpunosti zadovoljavajuć. U tom prostoru planiran je i dio obrazovnih skupina, odnosno za djecu koja su u skraćenom programu predškole. Svake godine ima do stotinu djece u tim skupinama, odnosno kada vrtić krene s radom, bit će četiri obrazovne skupine. (Gradonačelnik.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content