VIROVITICA Sastanak s predstavnicima INE: Počinju sa seizmičkim mjerenjima na području grada

Gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin sa suradnicima, održao je sastanak s predstavnicima INE vezano uz provođenje seizmičkih mjerenja na području grada Virovitice.

Naime, INA – industrija nafte je poslala obavijest o provođenju seizmičkih mjerenja u svrhu istraživanja rezervi nafte i plina na poljoprivrednom i šumskom području gradova Virovitica i Grubišno Polje te općina Đulovac, Suhopolje i Veliki Grđevac. Mjerenja se provode u okviru projekta 3D Virovitica jug, a radove na terenu će za INU izvoditi ugovoreni podizvođač.

Planirano je da se radovi odvijaju kontinuirano sedam dana u tjednu od sredine studenog 2020.

Eventualne štete koje bi mogle nastati uslijed seizmičkih mjerenja, procjenjivat će komisija sastavljena od predstavnika INA-e i predstavnika mjesnih odbora, o čemu će vlasnici zemljišta biti na vrijeme obaviješteni. U slučaju nastanka eventualne štete, istu će nadoknaditi INA. Gradonačelnik Ivica Kirin je istaknuo kako je istraživanje u interesu Grada Virovitice zbog geotermalnog potencijala.

Inače, istraživanje se provodi u okviru potpisanog ugovora s Vladom Republike Hrvatske za istražno područje Drava-03, a riječ je o projektu koji je najveći ikad po opsegu seizmičkih aktivnosti snimljenih u Hrvatskoj. Još jedna njegova specifičnost jest i ta što se snimanje provodi najmodernijim metodama koje uključuju korištenje bežične opreme, čime se smanjuje utjecaj na okoliš. Osim toga, mjerenja su projektirana tako da omoguće visoku rezoluciju snimljenih podataka, a time i bolju iluminaciju podzemnih geoloških struktura.

(virovitica.hr, poslovni.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content