Virovitičko-podravski župan Andrović s općinskim načelnikom Rončevićem obišao projekte u općini Čađavica

Danas (četvrtak) je virovitičko-podravski župan Igor Andrović, s načelnikom općine Čađavica Mirkom Rončevićem, obišao završene projekte na području općine.

Općina Čađavica je početkom godine pokrenula postupak javne nabave za izgradnju, odnosno prenamjenu autobusnog stajališta u središtu Čađavice koje će imati i popratne sadržaje. Nakon pregleda i ocjene ponuda izvršen je odabir izvođača radova gdje je od tri pristigle ponude odabrana ona od ponuditelja tvrtke EXPERT-ING iz Slatine. Ukupna vrijednost projekta iznosi 596.232,32 kuna, od čega 80.000,00 kuna Općina povukla od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, a iz Fonda za zaštitu okoliša 103.855,00 kuna.

Prigodom obilaska novouređenog autobusnog stajališta u središtu Čađavice, općinski načelnik Mirko Rončević upoznao je župana Igora Androvića s projektom.

– Naziv autobusno stajalište je samo popratni naziv projekta, jer je u toj zgradi više funkcija u smislu same svrhe zgrade. Usporedno s izgradnjom autobusnog stajališta, Općina Čađavica je u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost krenula u tzv. opremanje autobusnog stajališta provodeći dva projekta, ”Unapređenje prometne infrastrukture” i ”Povezivanje sustava tehničke zaštite imovine korisnika u općini Čađavica”. Za oba navedena projekta s Fondom su potpisani ugovori o sufinanciranju primjene koncepta ”pametnih gradova i općina” u području održivog prometa i području sigurnosti. Na krov autobusnog stajališta su postavljene solarne ploče, a u unutrašnjost pametna klupa. Uz to, tu je i prostor za putnike namjernike, bicikliste gdje je postavljena mini stanica za popravak bicikala, u kojoj biciklisti koji prolaze kroz Čađavicu mogu promijeniti kotač, napumpati gume, te izvršiti manje popravke. U većem prostoru autobusnog stajališta postavljen je info-pult kojim se upravlja iz prostorija Općine, a korisnici na njemu mogu pogledati najnovije informacije iz općine Čađavica. Sve je to popraćeno s unutarnjim video nadzorom – istaknuo je načelnik Rončević.

Nakon obilaska autobusnog stajališta u Čađavici, župan Andrović i načelnik Rončević uputili su se u naselje Starin, gdje su obišli završene radove na Mjesnom domu.

– Danas smo u obilasku dvije investicije u općini Čađavica, općine u kojoj se puno radilo, ne samo ove godine nego i proteklih godina, a tako će biti i ubuduće, gdje mi kao Županija stojimo na raspolaganju. Sada smo u obilasku Mjesnog doma u Starinu, koji je prije uređenja bio u vlasništvu DVD-a Starin, međutim kako kažu ”dogovor kuću gradi”, pa je tako jednim dogovorom između mještana Starina i Općine Čađavica dom dat u vlasništvo Općini kako bi se mogao provesti ovaj projekt uređenja. Ovo su za nas, kao Županiju, možda naizgled manji projekti, ali mene osobno vesele jer ti projekti su na korist onima kojima su potrebni, a to su mještani. Inače, suradnja Županije je odlična sa svim načelnicima općina i gradonačelnicima na području Virovitičko-podravske županije, bez obzira na političke boje svi zajedno radimo na dobrobit žitelja naše županije. Osobno održavam redovito kolegije sa načelnicima i gradonačelnicima, možda ove godine nešto manje zbog situacije s koronavirusom, ali naravno da puno ovisi i o samim načelnicima i gradonačelnicima koliko su aktivni, koliko su proaktivni i koliko idu prema meni kao županu i prema ministarstvima, jer što više su oni aktivniji to smo mi više uključeni u sve te projekte – istaknuo je, između ostalog, župan Andrović.

Projekt uređenja Mjesnog doma u Starinu, na kojemu je uređeno krovište, vatrogasna spremišta, fasada, stolarija, kuhinja, unutrašnjost doma…, provela je slatinska tvrtka EXPERT-ING. Ukupni troškovi investicije iznose 546.334,33, od toga je 360.000,00 kuna Općina povukla od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU.

(www.icv.hr, adf; Foto: D. Fišli)

[g-gallery gid=”613022″]

- PROMO -

 

 

Povezane vijesti

Skip to content