Briga za starije i građane u riziku od siromaštva: Grad Virovitica financira rad Pučke kuhinje, plaća prijevoz od Jasenaša i pomaže pri kupnji ogrjeva za zimu

I u proračunu Grada Virovitice za 2021. godinu naći će se sredstva u vidu olakšica i pomoći osjetljivim skupinama, među kojima se uz građane u riziku od siromaštva nalaze i umirovljenici. Svake godine za građane u potrebi osiguravaju se paketi pomoći (hrane i higijenskih potrepština) u suradnji s Razvojnom agencijom VTA i Gradskim društvom Crvenog križa Virovitica.

Grad izdvaja 19.000 kuna kojima sufinancira rad udruga umirovljenika na gradskom području, kao i 40.000 kuna za prijevoz na dionici Jasenaš-Rezovačke Krčevine, kojima starijim građanima omogućava da dođu do liječnika, ljekarne, bolnice i u drugim potrebama.

– Željeli smo našim umirovljenicima uljepšati Božić pa smo ove godine izdvojili 300.000 kuna za isplatu jednokratne pomoći, božićnice, umirovljenicima koji imaju mirovinu manju od 2000 kuna. Iznos od 200 kuna po osobi mogu podići na Gradskoj blagajni od 10. do 23. prosinca, uz predočenje osobne iskaznice – objasnili su u virovitičkoj Gradskoj upravi.

Kroz projekte, akcije i potporu starijima i onima slabijeg socioekonomskog stanja osigurava se potrebna pomoć u kući, osobe im pomažu u nabavi lijekova i hrane, pomažu u brizi oko kućanstva i osobne higijene. Za rad Pučke kuhinje godišnje se iz proračuna izdvoji 150.000 kuna. Kroz rad Gradskog društva Crvenog križa s 340.000 kuna pokrivaju se brojne druge potrebe starijih i potrebitih građana. Gradska uprava sa 134.400 kuna građanima pomaže u nabavi ogrjeva za zimu, dok se za socijalnu pomoć godišnje izdvaja 120.000 kuna.

Iz proračuna se osigurava i 150.000 kuna za sufinanciranje rada udruga invalida, kao i 23.000 kuna za projekte koje provode. Ujedno, građani godinama koriste usluge Gradske blagajne, na kojoj račune mogu plaćati bez naknade, čime se u kućnom budžetu štedi svaka vrijedna kuna. Stariji sugrađani jako vole i Dnevni boravak GDCK-a, koji je mnogima drugi dom, a za koji se iz proračuna godišnje izdvoji 40.000 kuna.

(www.icv.hr, mlo)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content