Doznajte rezultate natječaja “Kristalna pepeljara” Ogranka Matice hrvatske u Virovitici za najbolju kratku kriminalističku priču

Od 4. kolovoza do 1. studenog na Međunarodni književni natječaj “Kristalna pepeljara” za najbolju kriminalističku priču 2020. godine pristigle su 52 priče.

Pristigle priče vrednovalo je stručno povjerenstvo, odlukom Predsjedništva Ogranka Matice hrvatske u Virovitici u sastavu: Vinko Brešić, Vlasta Golub, Marina Mađarević, Ivana Vidak i Mirjana Vodopić.

Svaki član povjerenstva pročitao je regularno pristigle 52 priče. Nakon prvog čitanja u drugi krug povjerenstvo je izabralo sedam priča:

1. Damask
2. Dragi dnevniče
3. Krv s nebesa
4. Lice bez odraza
5. Mišolovka
6. Peta JE presudila
7. Vječna slava pripovjedača

Ponovnim čitanjem sedam ovako izabranih priča svaki član povjerenstva predložio je po tri prema vlastitoj ocjeni najbolje priče s pripadajućim brojem bodova za svaku (prvoplasirana priča 10 bodova, drugoplasirana 5, a trećeplasirana 3 boda).

Prema sveukupnom broju bodova, prva tri mjesta zauzimaju priče:

1. Dragi dnevniče – 30 bodova
2. Krv s nebesa – 25 bodova
3. Vječna slava pripovjedača – 11 bodova

“Dragi dnevniče”, autorice Marije Hardi iz Vukovara, s ukupno 30 bodova prvonagrađena je priča i njoj pripada 1.000 kuna. Riječ je o napetoj, fino gradiranoj minimalističkoj krimi priči pisanoj u formi dnevnika u čijem je središtu jedan tek vjenčani par. Autorica dnevnika u nepunu godinu bilježi svoja iskustva i dojmove u braku koji prolazi kroz nekoliko faza: od ushićenja i sreće, preko čudnih zbivanja u susjedstvu i muževljevih noćnih izlazaka, pa glasina o njemu i promjenama u ponašanju – sve do ženinih sumnji u druge i u sebe, potom noćnih mora i straha za vlastiti život. Zadnji zapis, pisan sada u prvom licu muškoga roda, otkriva muža kao počinitelja zločina, koji odlukom da dnevnik sačuva da ne ponovi stare pogreške čini fatalnu pogrešku. Naime, isti je trag, tj. dnevnik, dvosmjeran te razotkriva – implicira priča – ne samo žrtvu i zločin, nego i počinitelja zločina. A dnevnik? Ma koliko se činio intimnim, on je uvijek javna stvar.

Članovi povjerenstva impresionirani su velikim odazivom autora/ica na ovaj (tek) prvi natječaj za kriminalističku priču, posebice poznavanjem, vladanjem i poigravanjem inače vrlo strogim konvencijama jednoga književnog žanra. Motivaciju povjerenstvo manje vidi u novčanim nagradama, koje su skromne, a više u sveopćoj popularnosti kratke priče, pogotovu kada je upakirana u ruho dobro skrojene napetice.

Osim radova iz mnogih mjesta Hrvatske (od Vukovara, Čakovca, Zagreba do Rijeke i Dubrovnika) po jedna priča stigla je iz BiH i Republike Srbije. Tri prvoplasirane priče nagrađene su novčanom nagradom, a svi sudionici zahvalnicom i promotivnim izdanjima o Virovitici i Virovitičko-podravskoj županiji.

Natječaj za najbolju kriminalističku priču nosi ime romana Milana Nikolića (1924. – 1970.) “virovitičkog Simenona” i jednoga od pionira domaćeg krimića, najplodnijeg i najtiražnijeg prvoga i dosada jedinog hrvatskog pisca koji je od krimića i živio.

(Ogranak Matice hrvatske u Virovitici)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content