Grad Virovitica donirao hranu za napuštene pse: Nema grada u Hrvatskoj u kojem nije udomljen pas iz virovitičkog Skloništa

Gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin, u društvu svoje zamjenice Vlaste Honjek Golinac te pročelnice Ureda gradonačelnika Đurđe Aragović, danas (petak) je obišao virovitičko Sklonište za životinje i ujedno predao vrijednu donaciju hrane za napuštene četveronošce.

– Sretan sam i ponosan iz dva razloga. Prvi je jer imamo Sklonište koje je među prvima postalo “no-kill” sklonište u Hrvatskoj, a drugi jer je to Sklonište u kojem je do danas udomljeno preko 408 pasa. Ljudi su pokazali suosjećajnost te osim što udomljuju, donose hranu, kao i deke za nadolazeću zimu. Ovom prilikom zato bih se zahvalio svima njima – onima koji doniraju i koji volontiraju te pozivam i ostale koji su u mogućnosti da ovdje iskoriste svoje slobodno vrijeme jer je ovo odmor za dušu i za tijelo. Iznimno mi je drago što je naša Virovitica ovdje stvarno položila test humanosti – istaknuo je prilikom obilaska gradonačelnik Ivica Kirin.

20201218 120924

Inače, hrana koju je Grad donirao Skloništu proizvedena je lokalno, a dolazi iz Tvornice dobre hrane koja je nedavno otvorena ovdje u Virovitici i prva je takva u Hrvatskoj.

Grad Virovitica je od samog početka bio potpora Azilu koji je krenuo zajedno s Veterinarskom praksom Felix. A za azil za pse nije važno samo osigurati prostor, veterinare, dati hranu, već je važno još nešto što posebno dolazi do izražaja u našem skloništu, a to je ljubav prema svakoj životinji koja ovdje završi. Psi iz virovitičkog Skloništa udomljuju se po cijeloj Hrvatskoj, a posebno je zanimljiv i primjer kujice Kike koju je udomila bivša predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović.

20201218 121038

Inače, u ovom trenutku u skloništu se nalazi 97 pasa, a s jučerašnjim danom u ovoj godini udomljeno je 408 životinja.

– Svaki udomitelj koji dođe u Sklonište izabrati psa za udomljenje obvezan je ispuniti upitnik kojim mi utvrdimo brine li on redovno o svim prijašnjim životinjama, kakvi su mu uvjeti, je li podstanar, živi li u vlastitoj kući, ima li primanja. To su normalna pitanja koja govore o tome može li se čovjek adekvatno skrbiti o životinji. Udomitelja imamo od svagdje, nema grada u Hrvatskoj u kojem nije udomljen neki od naših pasa. Imamo i pse udomljene u Sloveniju, Austiju, Njemačku, Nizozemsku, a imamo čak i jednog psa koji je u SAD-u u Califoniji. Svi naši udomitelji šalju i povratne informacije, dijele fotke i videa – rekao je voditelj Skloništa Zvonimir Zečević dodavši da bi bez pomoći volontera bilo puno teže, jer između ostalog, oni jako puno rade i na promociji skloništa, fotografiraju, trude se, pišu tekstove, dijele objave…

20201218 120947

Na same početke rada Skloništa osvrnuo se Dražen Majetić iz Veterinarske prakse za male životinje “Feliks”.

– U samom je početku rada Skloništa bilo prilično teško, trebalo je sve izgraditi, a udomljavanje je teklo jako sporo. Ove godine udomili smo 408 pasa, prošle godine 349 pasa. A ukupno od kada sklonište radi 1796 pasa i 200-ak mačaka koje su ranjene pokupljene s prometnica te ovdje izliječene i potom udomljene – rekao je Dražen Majetić.

20201218 121148

U Skloništu su konstantno zaposlena 3 djelatnika, a pomoć im pruža i 5 veterinara kroz ambulantu koja brine o zdravstvenoj skrbi, od prvog pregleda preko svega ostalog – cijepljenja, čipiranja, kastriranja… Pri tome su i volonteri neizmjerna pomoć – u socijalizaciji pasa, prilikom udomljavanja, promocije…

– Virovitica živi s ovim Skloništem od kad ono postoji. Pomažu nam razne gradske udruge, djeca iz vrtića, škola, zaposlenici tvrtki i Grad Virovitica od samoga početka. I ovaj je današnji posjet gradonačelnika pokazatelj da Grad aktivno sudjeluje u radu Skloništa, ali on se više puta i sam “zaleti” ovamo. Posjeti su od 9 do 14 sati, subotom od 10 do 12. Ne držimo se striktno toga vremena, nastojimo što više biti otvoreni, otvaramo i prema dogovoru u bilo koje doba – dodao je Majetić.

(tekst i foto: virovitica.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content