I. Kašuba iz orahovačkog HGSS-a: Hvala poslodavcima jer su volontere pustili s radnih mjesta na intervenciju

U gradovima i selima pogođenima jučerašnjim (utorak) katastrofalnim potresom nalaze se i pripadnici HGSS-a Stanice Orahovica, koji su odmah po dojavi krenuli u spašavanje. S našeg terena upućena su četiri spašavatelja, među kojima su i potražni tim sa psom i vodičem te operater s dronom za izviđanje terena i daljnim postupanjem, rekao nam je voditelj Ivica Kašuba.

– Vidjeli ste i sami prizore iz Gline, Siska, Petrinje i okolnih mjesta. Ekipa je tamo zatekla zaista jedno teško stanje i odmah su raspoređeni na zadaće po svojim osposobljenjima i tehničkoj opremi. Potražni tim sa psom tražio je osobe pod ruševinama, dron je odradio svoje, a ekipa koja je inače osposobljena za spašavanje iz ruševinama odradila je dio ruševina. Drugi dio tima bio je podrška, analizirao je teren po selima, gdje se snimalo stanje: što je srušeno, je li nekome potrebna pomoć, ima li povrijeđenih – objašnjava protokol I. Kašuba.

Noć je za sve žitelje Petrinje i pogođenih mjesta bila teška, kaže. Spavali su u vojarni, automobilima, improviziranim šatorima, tzv. teniskim balonima. Tlo se trese i dalje. Pala je i kiša, što je dodatno zakompliciralo situaciju.

HGSS-ovci su spavali u šatorima koje imaju sa sobom, spremni biti na usluzi mještanima. Danas će nastaviti analizu sela od Petrinje prema Glini i okolici, kako bi nastavili pomagati svima pogođenima ovom tragedijom.

HGSS Stanica Orahovica
foto: HGSS Stanica Orahovica

-U ovom trenu druga ekipa je već spremna i otići će na zamjenu. Ujedno, spremni smo i za naše područje, dakle, naša županija je pokrivena. Budući da se u Kokorićima podiže razina vodostaja, snijeg će se topiti s Biokova i kiša će padati, i tamo imamo situaciju koja je ozbiljna i zbog koje spremamo čamce i ljude koji će otići u pomoć, ako bude trebalo – kaže Kašuba.

Hrvatska u situacijama krize pokaže svoje pravo lice i veliko srce, kaže voditelj I. Kašuba, koji je ovim putem pozvao sve na zajedništvo, odgovornost i strpljenje.

-Moram ovim putem zahvaliti svim poslodavcima koji su pokazali veliku empatiju i pustili zaposlenike s radnih mjesta kako bi kao volonteri HGSS-a otišli na intervenciju u pogođene krajeve. Pozdravljam sve spašavatelje i sve ljude, s porukom: budite hrabri, borite se, vjerujte da će se sve ovo srediti i riješiti – napomenuo je voditelj I. Kašuba. (www.icv.hr, foto: HGSS Stanica Orahovica)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content