Književnica Natalija Bajer kratkom pričom “Slobodna” u Križevcima osvojila prvu nagradu “Stjepan Kranjčić”

- PROMO -

U subotu, 5. prosinca objavljeni su rezultati natječaja 12. Susreta hrvatskoga duhovnoga književnoga stvaralaštva “Stjepan Kranjčić” i predstavljen je zbornik najuspjelijih književnih radova “Biseri u zvijezdama”.

Planirana se završna svečanost s dodjelom nagrada autorima najuspjelijih radova u Hrvatskom domu u Križevcima, zbog COVID okolnosti, nije mogla održati.

U žanru poezije prva je nagrada dodijeljena Peri Pavloviću iz Neuma za pjesmu “Stablo života”, druga nagrada Petru Elezu iz Vukovara za pjesmu “Bezdoma Bezikog”, a treća nagrada Anti Nadomiru Tadiću Šutri iz Knina za pjesmu “Gospa na Hladi”. Pokrovitelj te nagrade bila je Hrvatska kapucinska provincija.

1 5

U žanru kratke priče prva je nagrada pripala Nataliji Bajer iz Lukača za priču “Slobodna”, druga nagrada Ivanu Janču iz Slavonskog Broda za priču “Tri Marije i portret života mog”, a treća nagrada Brigiti Ležaić iz Jarmine za priču “K svjetlu”. Pokrovitelj te nagrade bio je “Glas Koncila” koji je i nakladnik zbornika.

U žanru putopisa prva je nagrada dodijeljena Karmen Delač-Petković iz Viškova za putopis “Sv. Lucija na kraju svijeta”, druga nagrada dodijeljena je Slavici Sarkotić iz Lekenika za putopis “Od Turopolja preko Moslavine do Podravine i Slavonije”, a treća nagrada Vjekoslavi Jurdana iz Lovrana za putopis “U ozdravljenom srcu”. Pokrovitelj te nagrade bio je “Veritas – Glasnik sv. Antuna Padovanskoga”.

U žanru eseja prva je nagrada pripala Nikoli Dominisu iz Postira za esej “Pitanje zdravlja u Knjizi Sirahovoj”, druga nagrada Biserki Goleš Glasnović iz Zagreba za esej “Ovdje je počinak umornima, zdravlje bolesnima”, a treća nagrada Denisu Peričiću iz Varaždina za esej “Bog koji daje zdravlje”. Pokrovitelj te nagrade bila je Hrvatska karmelska provincija.

U žanru monodrame prvonagrađena je monodrama “Prirodna apoteka” Doroteje Valentić iz Varaždina, drugonagrađena “Uslišani zavit (Krunica je moj lik)” Renate Dobrić iz Kašel Sućurca, a trećenagrađena monodrama je “Gda ja otidem” autorice Slavice Sarkotić iz Lekenika. Pokrovitelj te nagrade bila je Hrvatska dominikanska provincija.

Susret hrvatskoga duhovnoga književnoga stvaralaštva “Stjepan Kranjčić” jedini je književni susret za duhovnu književnost protkanu kršćanskim vrednotama u kratkim književnim žanrovima (poezija, kratka priča, putopis, esej, monodrama) u Hrvatskoj.

Kako se završna svečanost zbog korona okolnosti nije mogla održati, organizatori “Književnoga Kranjčića” autorima su i javnosti objavili rezultate natječaja, a priznanja i zbornik “Biseri u zvijezdama” autorima će biti poslani na kućne adrese. Ostali zainteresirani će zbornik moći preuzeti s mrežnih stranica organizatora ili ga potražiti u knjižarama nakladnika Glasa Koncila.

Svakako treba naglasiti da je uz prvu nagradu na ovom natječaju, književnica Natalija Bajer iz Lukača osvojila i prvu nagradu proteklog mjeseca na natječaju “Mirko Jirsak” u Slatini. Na ovogodišnjim Jirsakovim danima odličan je uspjeh ostvarila u žanru kratke priče sa socijalnom tematikom s naslovom “Sezona kiša”.

(www.icv.hr, kranjcic.hr)

Povezane vijesti

Skip to content