KORONA KRIZA Novi javni poziv Osječko-baranjske županije za pomoć OPG-ovima otvoren do kraja godine

- PROMO -

Osječko-baranjska županija danas (ponedjeljak) je objavila novi javni poziv za pomoć OPG-ovima radi ublažavanja posljedica epidemije COVID-19 na njihovo poslovanje.

-Korona kriza ostavlja traga i u poslovanju obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, a kako bi im pomogli u održavanju njihovog poslovanja za vrijeme ovih izvanrednih okolnosti i bitno pogoršanih uvjeta njihovog poslovanja, župan Ivan Anušić donio je Pravilnik o potpori poljoprivrednicima radi ublažavanja posljedica epidemije COVID-19 na njihovo poslovanje u 2020. godini – stoji u priopćenju iz kabineta osječko-baranjskog župana.

Ukupna planirana sredstva za ovu potporu iznose 500.000 kuna, a potpore mogu koristiti fizičke osobe koje imaju prebivalište na području Osječko-baranjske županije, upisani su u Upisnike poljoprivrednih gospodarstava, osigurani su po osnovi obavljanja djelatnosti poljoprivrede kao osnovnog zanimanja i nisu obveznici poreza na dohodak.

-Korisnici naših COVID potpora u poljoprivredi su OPG-ovi čije je poslovanje u travnju i svibnju bilo za minimalno 20 posto niže nego u isto vrijeme prošle godine, a Županija će im pokriti trošak obveznog osiguranja i trošak doprinosa za mirovinsko i zdravstveno osiguranje za travanj i svibanj 2020. godine. Intenzitet potpore iznosi do 60 posto prihvatljivih troškova, a najviše do 1.500 kuna po jednom obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu – rekao je župan Ivan Anušić i dodao kako je važno napomenuti da su ove potpore prilagođene upravo onim poljoprivrednicima koji zbog svoje specifičnosti nisu obuhvaćeni nacionalnim mjerama.

Javni poziv bit će otvoren do utroška planiranih sredstava, a najkasnije do 31. prosinca 2020. godine, pa svi OPG-ovci koji ispunjavaju uvjete iz javnog poziva trebaju dostaviti svoje zahtjeve na propisanom obrazcu s prilozima kako bi im se mogla odobriti potpora.

Javni poziv s obrascima Zahtjeva za potporu i propisanim obrascima objavljen je na internetskoj stranici Osječko-baranjske županije.

(www.icv.hr, tj, foto: ilustracija)

Povezane vijesti

Skip to content