Kreće najvrjedniji projekt Virovitičko-podravske županije: Potpisan ugovor za obnovu ruševnog dvorca u Cabuni koji će postati Centar za kulturu zdravlja Dvorac Janković

U Centru za posjetitelje – dvorac Janković u Suhopolju danas (srijeda) je svečano potpisan ugovor za projekt “Centar za kulturu zdravlja – dvorac Janković Cabuna”.

Ugovor projekta ukupne vrijednosti 56,2 milijuna kuna (vrijednost bespovratnih sredstava fondova Europske unije iznosi 47,8 milijuna kuna) potpisali su ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU Nataša Tramišak i ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU Tomislav Petric sa županom Virovitičke-podravske županije Igorom Androvićem.

Svečanom potpisivanju ugovora, uz pridržavanje epidemioloških mjera, nazočili su saborski zastupnici Vesna Bedeković i Josip Đakić, ravnateljica Razvojne agencije VIDRA Emina Kovač i načelnik općine Suhopolje Siniša Horvat.

IMG 6050

Nositelj projekta je Virovitičko-podravska županija, a partneri su Općina Suhopolje i Turistička zajednica Virovitičko-podravske županije. Projekt je u ime Virovitičko-podravske županije pripremila VIDRA – Agencija za regionalni razvoj VPŽ.

-Danas smo potpisali najvrjedniji projekt za županiju, a riječ je o rekonstrukciji starog dvorca Janković u Cabuni, koji bi u budućnosti trebao biti Centar za kulturu zdravlja. Simbolički smo ugovor potpisali ovdje u dvorcu Janković u Suhopolju, jer se i ovaj budući u Cabuni također nalazi u općini Suhopolje. Budući Centar za kulturu zdravlja bit će četvrti obnovljeni dvorac u krugu od 20 kilometara. Upravo na svim tim dvorcima planiramo bazirati turizam Virovitičko-podravske županije u budućnosti – naglasio je župan Andrović.

cabuna14

Navedenim projektom će se obnoviti dvorac Janković u Cabuni kako bi se stvorili preduvjeti za unapređenje upravljanja kulturnom baštinom na području Virovitičko-podravske županije i aktivnosti koje u integriranom programu potiču razvoj i promociju tradicije, kulture, zdravog načina života i stvaranje destinacije poželjne za život i razvoj kontinentalnog turizma. Projekt će se provoditi u razdoblju od 36 mjeseci.

-Sada nam ostaju radnje prije samog raspisivanja javne nabave, a konkretno, što se tiče prvih radova, vjerujem da će početi već u proljeće sljedeće godine. Zahvaljujem ovim putem ministrici na dolasku i potpisu ugovora, kao i ministarstvu za sve ono što čine za Virovitičko-podravsku županiju, ali i cijelu Slavoniju – rekao je župan Igor Andrović.

IMG 6066

Virovitičko-podravska županija zadnjih godina pozicionirala se kao županija koja je prepoznatljiva po revitalizaciji objekata kulturne baštine na svom području i stavljanja istih u funkciju turizma. Budući Centar za kulturu zdravlja – dvorac Janković u Cabuni bit će jedna od točaka na povijesnoj plemićkoj ruti koja je novo uspostavljeni turistički proizvod Virovitičko-podravske županije, a koja spaja najljepše od Podravine i Slavonije.

-Zaista nas evo raduje i 142. projekt potpisan za obnovu revitalizacije kulturne baštine diljem Republike Hrvatske. Moram pohvaliti Virovitičko-podravsku županiju na uloženim izuzetnim naporima u pripremi ovakvih projekata kojima se turistički osiguravaju određeni preduvjeti za daljni razvoj gospodarstva, kontinentalnog turizma i svih ostalih sadržaja koji će zasigurno značiti razvoj ove županije. Isto tako, radujem se i budućim projektima u novom programskom razdoblju u financijskom okviru 2021. – 2027. gdje fokus stavljamo na daljni razvoj kulturno-povijesne, turističke i prirodne baštine – kazala je ministrica Tramišak.

IMG 6065

Ciljne skupine projekta su: mladi, obitelji s djecom, posjetitelji srednje i starije životne dobi, učenici osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta, studenti i akademska zajednica. Budući Centar za kulturu zdravlja je zamišljen kao samostalni sklop za kulturu i baštinu područja Virovitičko-podravske županije kroz interaktivni postav u prizemlju. U podrumu centra smješten će biti poligon za tjelesnu aktivnost i edukaciju djece kao i prostor za prezentaciju obnovljenih dvoraca na području VPŽ.

IMG 6083

-Posebno mi je drago što sam danas prisustvovao potpisivanju ovog ugovora. Čestitam i Virovitičko-podravskoj županiji i Razvojnoj agenciji VIDRA, koja je uspjela pokrenuti četiri ovakva projekta, pripremiti dokumentaciju i iskoristiti ova sredstva koju su na raspolaganju kroz sredstva Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije. Isto tako zahvaljujem i ministrici koja je danas došla potpisati ovaj veliki ugovor, koji će u budućnosti biti od ogromnog značaja za turizam i gospodarstvo, kako općine Suhopolje, tako i cijele županije – zaključio je ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU Tomislav Petric.

Nakon potpisa ugovora, nazočni su obišli prostor Centra za posjetitelje – Dvorac Janković u Suhopolju kao i 5D kino koje se nalazi u ovom dvorcu.

(www.icv.hr, vpz.hr, foto: K. Toplak)

[g-gallery gid=”615747″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content