Luka Tranzit Osijek počela s iskopima pijeska: Dravski pijesak u ponudi za inozemna tržišta

Za potrebe građevinskog sektora, pijesak se uvozio uglavnom iz Srbije, ali je sada tomu došao kraj. Naime, Luka Tranzit Osijek počela je s iskopima pijeska nakon što je postala odabrani koncesionar na natječaju Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja za eksploataciju pijeska u lučkom akvatoriju luke Osijek u Nemetinu.

Time nije odahnuo samo građevinski već i sektor riječnog prometa koji se nije mogao odvijati zbog velikih nanosa pijeska u akvatoriju međunarodne luke Osijek. Predviđeno je da novi koncesionar, koji djeluje u sastavu regionalnog proozvođača građevinskog materijala Nexe grupe, tijekom tri godine, obavi iskop pijeska najviše do 490 tisuća kubnih metara.

Taj će se pijesak plasirati na tržište i nuditi svim zainteresiranim subjektima jer Luka Tranzit ima orgaiziranu prodaju građevinskog materijala, uz osnovnu djelatnost pretovara, skladištenja i ostalih lučkih poslova. Inače, članicom Nexe Grupe, postala je 2004. godine, a u nju je uloženo nešto više od 43 milijuna kuna. Luka Tranzit danas zapošljava 65 radnika, a za prvih devet mjeseci 2020. godine ostvarila je rast prihoda od prodaje od gotovo 20 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

-Zadovoljni smo što se nastavlja eksploatacija pijeska iz akvatorija, a posebno što je koncesiju dobila naša tvrtka. Predviđenim iskopima očekujemo rješenje višegodišnjeg problema s nanosima pijeska u akvatoriju međunarodne luke Osijek što je negativno utjecalo na plovnost lukom pa je dugo vremena na snazi bila djelomična zabrana plovidbe akvatorijem, neko vrijeme čak i potpuna zabrana plovidbe – izjavio je za medije Igor Bartolović, direktor Luke Tranzit Osijek.

Eksploataciju pijeska Luka Tranzit Osijek je dužna obavljati u skladu s Koncesijskim uvjetima Hrvatskih voda kojima je definiran i način kontinuiranog praćenja i kontrole ostvarenih količina eksploatiranog pijeska, te uz posebne mjere koje se moraju provoditi radi zaštite života i zdravlja ljudi, zaštite općeg odnosno javnog dobra, zaštite prirode i kulturnih dobara, zaštite okoliša i imovine drugih osoba.

(www.icv.hr, tj)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content