Objavljen Javni poziv za provedbu pratećih obrazovnih mjera Školske sheme voća i povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda u osnovnim i srednjim školama

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je Javni poziv za provedbu aktivnosti pratećih obrazovnih mjera Školske sheme voća i povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda u osnovnim i srednjim školama u školskoj godini 2020./2021.

Naime, radi povećanja unosa svježeg voća i povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda, kao i podizanja svijesti o značaju zdrave prehrane kod školske djece, Republika Hrvatska provodi Školsku shemu voća i povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda (skraćeno: Školska shema), odnosno dodjelu besplatnih obroka voća, povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda za školsku djecu.

Svrha mjera Školske sheme je:

– promoviranje zdravih prehrambenih navika s ciljem povećanja udjela voća i povrća, mlijeka i mliječnih proizvoda u svakodnevnoj prehrani djece, kako bi se spriječila debljina i bolesti uzrokovane neadekvatnom prehranom u dječjoj dobi;

– oblikovanje prehrambenih navika djece i ograničenja unosa hrane s visokim sadržajem masti, šećera i soli;

– omogućavanje dodatnog obroka svježeg voća i povrća, mlijeka ili mliječnih proizvoda školskoj djeci;

– edukacija djece o poljoprivredi, zdravim prehrambenim navikama, lokalnim lancima hrane, ekološkoj i održivoj proizvodnji i sprečavanju rasipanja hrane.

Predmet ovog Javnog poziva su:

– organiziranje satova kušanja voća i povrća i/ili mlijeka i mliječnih proizvoda;

– sjetva, sadnja i održavanje školskih vrtova;

– posjet poljoprivrednim gospodarstvima, koja se bave proizvodnjom voća i povrća i /ili mlijeka i mliječnih proizvoda te slične aktivnosti povezivanja djece s poljoprivredom

– edukacija djece o poljoprivredi, zdravim prehrambenim navikama, lokalnim lancima hrane, ekološkoj i održivoj proizvodnji i sprečavanju rasipanja hrane – predavanja.

Pravo sudjelovanja imaju škole koje sudjeluju u provedbi Školske sheme za razdoblje od 01. kolovoza 2020. do 31. srpnja 2021. godine, a temeljem potpisivanja ugovora s osnivačem škole te dobavljačem voća i povrća i/ili mlijeka i mliječnih proizvoda.

Javni poziv ostaje otvoren do 25. prosinca 2020. godine.

Više pročitajte na sljedećoj poveznici.

(pitomaca.hr, poljoprivreda.gov.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content