OBLJETNICA STRADANJA Poljanac: Ubojstvo virovitičkih policajaca tijekom Domovinskog rata u Pakracu tipični je čin terorizma

U ulici Kalvarija u Pakracu, danas (petak) je obilježena 29. godišnjica stradanja pripadnika specijalne policije Policijske postaje Virovitica Damira Babuka, Slavka Jagarinca, Damira Salopeka, Darka Strugara koji su 11. prosinca 1991. godine poginuli boreći se protiv četničkog agresora, te njihovog suborca Željka Pempera koji je u akciji oslobađanja Pakraca poginuo 9. siječnja 1992. Zbog epidemije COVID 19, obljetnica je obilježena s manjim brojem ljudi, a na njoj su uz rodbinu stradalih, nazočili i načelnik Policijske uprave VPŽ Siniša Knežević, predsjednik udruge HVIDRA Virovitica Mirko Poljanac te sin pokojnog Darka Strugara, Darijo Strugar koji su odali počast na spomen obilježju poginulim policajcima u ulici Kalvarija te poslije toga nazočili na svetoj misi u crkvi uznesenja BDM u Pakracu.

– I ove godine istaknuta je težnja da se sjećanje na poginule hrvatske policajce i branitelje nikada ne smije zaboraviti, tako da i ova obljetnica, iako pod otežanim okolnostima, ima upravo taj cilj – napomenuo je tom prigodom načelnik PU VPŽ Siniša Knežević koji je istaknuo da nije bilo upitno, da se neovisno o otežanim okolnostima zbog COVID 19, obilježavanje ove tužne obljetnice održi i ove godine.

IMG 80e1d56bc72c47aee67a6ef3f1dce0c7 V

– Naši heroji su to i zaslužili, a mi se moramo prilagođavati situaciji. Ove godine zbog COVID-a ovaj važan događaj znatno smanjen u svom obimu, ali vjerujemo da će se iduće godine i sama situacija s koronom poboljšati pa da ćemo sve obljetnice iz Domovinskog rata u kojima su sudjelovali naši branitelji, moći dostojno obilježavati – rekao je Siniša Knežević napomenuvši da će se smirivanjem situacije s koronom, ponovo povodom 11. prosinca nastaviti igrati i Memorijalni nogometni turnir kojeg Policijska uprava u suradnji s HVIDRA-om Virovitica započela 2018. godine.

Predsjednik HVIDRA-e Virovitica Mirko Poljanac, jedan je od branitelja policajaca koji je tih godina sudjelovao u obrani Pakraca.

IMG a1df76e84a89a04b3d81ce162bea006f V

– Naši hrabri policajci poginuli su tog kobnog 11. prosinca 1991. u jednoj od borbenih operacija kojoj je bio cilj oslobađanje grada Pakraca. Virovitička policija bila je na teškim terenima u Domovinskom ratu, a Pakrac i Lipik, odnosno područje ova dva grada bila su zasigurno jedni od najtežih, gdje je palo najviše hrvatskih žrtava. Činjenica da su njihova tijela izrešetani brojnim rafalima neprijateljskog oružja govori o zvijerstvu onih kojima Hrvatska država nije bila povolji, a sam čin napada na policajca na dužnosti slobodno se može okvalificirati terorizmom – napomenuo je Mirko Poljanac.

Izaslanstva su potom obišla i spomen obilježje poginulim pripadnicima 127. brigade HV iz Virovitice u mjestu Brusnik.

(www.icv.hr, bs)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content