Od 23. prosinca uvodi se zabrana napuštanja županija: Ovo su sva pravila

Nacionalni stožer civilne zaštite na konferenciji za medije objavio je detalje o uvođenju propusnica. Za izlazak iz županije bit će, dakle, potrebne propusnice, a zabrana napuštanja županija bez propusnica vrijedit će od 23. prosinca do 8. siječnja, piše Index.hr.

Zabrana napuštanja županije neće se odnositi na:

  • osoblje nužno za održavanje prometa i opskrbu
  • dnevne migracije zaposlenih u službama bitnim za: Pružanje zdravstvene i veterinarske zaštite, dostavu lijekova i sanitetskog materijala, održavanje komunalne djelatnosti, vodoopskrbe i odvodnje, opskrbe plinom i strujom i zaštitarske službe.
  • izvješćivanje javnosti
  • pacijente koji zahtijevaju medicinsku skrb
  • putovanja na posao i s posla ako je neophodno i ne može se obaviti od kuće
  • žurne i operativne službe koje sudjeluju u sprečavanju širenja bolesti covid-19
  • diplomatsko osoblje
  • ljude koji su uplatili aranžmane u hotelima koji još uvijek rade

Propusnice će izdavati županijski stožeri, a u opravdanim slučajevima može ih izdati i Ravnateljstvo civilne zaštite. Odluka se ne odnosi na kretanje između Grada Zagreba i Zagrebačke županije.

Prilikom ulaska/izlaska iz županije treba se držati mjera, imati identifikacijsku iskaznicu kojom se dokazuje kategorija ili propusnicu.

– Ovo nije odluka kojom se uvode propusnice, ovo je odluka kojom se zabranjuju putovanja izvan županija. Poanta mjere je da se pošalje poruka da se građani suzdrže od putovanja, proslava, druženja, da se svi strpe kroz ovaj riskantni dio godine kontakata, bez kojih se može, kako bi mogli jedni drugima poželjeti svako dobro za buduće blagdane.

Ovo je odluka s ograničenim trajanjem. Neće se produživati, osim ako to ne bude nužno zbog epidemiološke situacije, a nadam se da neće. 8. siječnja već ćemo vidjeti kakvo je bilo ponašanje tijekom blagdana – rekao je Božinović.

– Radi se o dva tjedna, za koja već dugo apeliramo – dodaje Božinović.

Vezano za novinarski upit hoće li i kome poslodavci trebati dokazivati da zaposlenici ne mogu obavljati posao od kuće, Božinović je rekao da stožer ima već upita na tom tragu i već se daju odgovori na tom tragu.

Za one koji su uplatili kuće ili druge smještaje za odmor potvrdio je da su oni u poziciji da realiziraju svoj plan.

Vezano za omogućavanje putovanja studentima, naglasio je da su oni uglavnom već tjednima, ako ne i dulje na online nastavi, što znači da nisu u mjestima studiranja.

Odluka o zabrani napuštanja prebivališta, ne i zabrani povratka

Na upit što je s onima koji imaju prijavljeno prebivalište u jednoj, a boravište u drugoj županiji, naglasio je da je ova odluka odluka o zabrani napuštanja, ne i zabrani povratka. Prebivalište, kaže, ima nadređeni položaj ako je regulirano i stalno. Poručio je i da će učiniti sve da se propusnice dobiju u najkraćem mogućem roku, s obzirom da postoji iskustvo i praksa od nedavno.

Policija je, kaže Božinović, napravila draft uputa prema službenicima koji će kontrolirati prijelaze među županijama. Bilo bi logično da traže propusnice, a ako netko nema uvidom u, primjerice rezervaciju, policijski službenik može puštati da osoba prijeđe iz županije u županiju.

Vezano za međunarodne letove istaknuo je da ako je putnik ispunio zahtjevne kriterije da bude primljen na međunarodni let, naravno da će moći doći do luke u Zagrebu.

Građani svoje upite mogu slati elektroničkom poštom na [email protected] ili mogu nazvati na broj telefona 0800-80-90. Informacije su dostupne i na internetu na stranici https://epropusnice.gov.hr/ (u trentku objave teksta stranica je još bila u izradi), prenosi Večernji.hr.

(index.hr, vecernji.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content