OSNOVAN ATV KLUB VIROVITICA Quadovi su za one koji vole adrenalin i prirodu

Zaljubljenik ste u prirodu, ne bojite se izazova i željni ste vozačke avanture s velikom dozom adrenalina? Dobrodošli onda u svijet zabave s popularnim quadovima! Vožnja off-road terenima postala je izuzetno popularan oblik rekreacije i opuštanja od svakodnevnog stresa. Na području Virovitičko-podravske županije sve je više takvih zaljubljenika, kojima su vožnja u uvjetima „od blata“ pa sve do nepristupačnih predjela (uzbrdice ili stranputice) postale kao „dobar dan“.

U cilju promicanja, razvitka i unapređenja sportsko-rekreacijskih vožnji ATV vozilima, u izravnom kontaktu s prirodom uz već spomenutu dozu adrenalina, ali i u skladu s maksimalnim očuvanjem prirodnog okoliša i prohodnosti puteva na navedenim terenima, krajem studenog je osnovan ATV klub Virovitica.

– Osnivanje kluba bila je zajednička ideja svih članova, a do nje smo došli ranijim samoinicijativnim vožnjama i druženjima. Željeli smo osnivanjem kluba postati zajednica, biti službeni na papiru, da se pročuje za nas i da kao takvi možemo ići na razne susrete, a na taj način ujedno i promovirati naš grad i županiju – rekao nam je dopredsjednik virovitičkog ATV-a Patrik Briševac te naglasio kako je riječ o prvom ovakvom klubu ikad na području županije, ali i šire.

Klub trenutno ima 30-ak aktivnih članova koji posjeduju neko off-road vozilo, od kojih je ATV definitivno najzastupljenije.

PODRŠKA DOBRODOŠLA

– Ovih dana očekujemo i nekoliko novih članova. Osnovali smo i službenu Facebook stranicu koja već nakon nekoliko dana broji više od 300 pratitelja i ima nekoliko tisuća pregleda. Do proljeća se nadamo jednoj lijepoj brojci, a bitno je naglasiti i kako imamo veliku podršku raznih off-road klubova u Hrvatskoj – dodaje Briševac.

Virovitički ATV-ovci žele, prije svega, postati ravnopravni „korisnici“ šume kao što su to ribolovci, lovci ili planinari, te na taj način „razbiti“ predrasude sugrađana o ovakvom načinu okupljanja i rekreacije.

– Želimo da se na nas gleda kao na dobre ljude koji vole prirodu, životinje i uživaju u adrenalinu. Želimo maknuti predrasude sugrađana, a vjerujemo da ih itekako ima. Uvijek će biti neodgovornog ponašanja pojedinaca, koje i sami osuđujemo. Što se tiče članova našega kluba, odgovorno tvrdim da su sve, samo ne divljaci – kaže.

Poznati su i brojni fizički napadi na ATV vozače diljem Republike Hrvatske. Članovi ATV kluba Virovitica nisu se susretali baš s takvim situacijama, ali prigovora i verbalnog prepucavanja je naravno bilo, pogotovo u početku.

– Takvih situacija uvijek ima, ali nikada ne eskaliraju. Tu i tamo sretnemo ponekog lovca ili ribiča koji krenu s raznoraznim prigovorima. Smatramo da je šuma javno dobro i da se svatko u njoj ima pravo baviti određenim hobijem i uživati u njenim čarima. Maksimalno se trudimo djelovati što je više moguće u skladu s prirodom te njenim očuvanjem. Još kada smo bili neslužbeni, imali smo radne akcije čišćenja određenih mjesta za izlete u prirodi, a dobro poznato planinarima i sugrađanima je takozvano “Vilinsko oko”, ujedno i naše tradicionalno okupljalište svake nedjelje prije vožnje. O tom mjestu postoje razne legende. Našli smo ga u katastrofalnom stanju s puno lišća, srušenog drveća, razrušenih klupa i samoinicijativno radnim akcijama smo sve to uredili – kaže dopredsjednik Briševac, te dodaje kako u planu imaju još takvih akcija, pogotovo sada kada djeluju kao klub, a svaka podrška sugrađana i Grada Virovitice je dobrodošla.

HUMANITARNI KARAKTER

ATV klub Virovitica, uz sve već navedeno, u svom planu i programu ima i organiziranje akcija od interesa za opće dobro čije bi provođenje kroz dugoročni ili vremenski ograničeni rok djelovanja dao vidljivu dodanu društvenu vrijednost i na taj način unaprijedio razvoj društvene zajednice.

– U tom smjeru nudimo suradnju svima kojima bi naše aktivnosti mogle biti od neke koristi, a tu prije svega mislim na vatrogasce, policiju ili Hrvatsku gorsku službu spašavanja. Imamo puno članova koji ovaj dio virovitičke Bilogore poznaju kao svoj džep i mislim da bismo zajedno mogli napraviti još više – naglašava Briševac i dodaje kako su za vrijeme svojih off-road vožnji već nekoliko puta naišli na prostrijeljenu divljač, koja pobjegne i nakon nekoliko prijeđenih kilometara sruši se na tlo, na lovcima nepoznatom ili nepristupačnom području. U takvim su slučajevima odmah reagirali i pozvali odgovorne kako bi se životinja sklonila sigurnim putem i u skladu s pravilima lova.

Osim očuvanja prirodnog okoliša te održavanje prohodnosti šumskih, planinskih i poljskih putova, jedna od djelatnosti upisanih u Statut kluba je i organizacija raznih humanitarnih akcija.

– Mlad smo klub, ali imamo mnoštvo ideja i projekata koje želimo provesti u djelo, prije svega u vidu humanitarnih akcija, darivanja djece, povezivanja s raznim humanitarnim udrugama i stjecanja novih prijateljstava – istaknuo je Briševac, koji je i sam na off-road susretima stekao mnogo novih poznanstava.

ŽELE I „ULOVITI VUKA“

Organiziranje svih vrsta rekreacijsko-adrenalinskih vožnji, organiziranje prigodnih natjecanja, razvijanje suradnje sa srodnim klubovima u zemlji i inozemstvu, izdavanje publikacija na neprofitnoj razini te organiziranje raznih promotivnih aktivnosti i sve ono što stoji u klupskom Statutu, za neke članove ipak nije dosta. Postoje i oni koji žele nešto više. Njih klub planira poslati na najpoznatiju svjetsku utrku ATV vozila.

– Riječ je naravno o popularnoj „Hunt the wolf“, najtežoj i najzahtjevnijoj utrci koja se održava u Rumunjskoj, a smještena je u pokrajini Transilvanija. Sve to imamo u planu i nadamo se da ćemo većinu i ostvariti – rekao je za kraj Briševac, te iskoristio ovu priliku kako bi pozvao sve zainteresirane potencijalne članove da se jave u inbox službene facebook stranice i tako zakorače u svijet prirode i druženja s malo adrenalina u krvi, naglašavajući kako godine i nisu toliko bitne niti mogu biti ograničavajući faktor kod ovog vida zabave.

ŠTO SU UOPĆE ATV VOZILA?

AVT su vozila koja spajaju najbolje elemente svijeta automobila i motocikala i koja su sve popularnija i u Hrvatskoj. Odabiru ih oni željni vozačke avanture koji automobile smatraju previše dosadnima, a motocikle prerizičnima. ATV je „križanac“, odnosno quad (četverocikl), a na hrvatskom tržištu danas ih ima mnogo i to u raznim izvedbama, uključujući i podjelu sa samo dva ili sva četiri pogonska kotača. Ljudi ih koriste za razne stvari jer su izrazito širokih mogućnosti, od ozbiljnog i zahtjevnog rada do zabave i uživanja. Dakako, poput svakog vozila i ATV/quadove je potrebno registrirati, a vozač mora posjedovati i vozačku dozvolu B kategorije.

ATV su vozila za avanture, a iako ih je moguće voziti i po cesti, ponajprije su zamišljeni za terene i putove teško dostupne uobičajenim, recimo, SUV-ovima ili terencima. Uostalom, dodatan par kotača u odnosu na motocikle čini ih načelno stabilnijima. Vozila variraju u kubikaži i snazi, pa ih svatko može izabrati prema svojim potrebama i uzrastu. Quadovi se mogu voziti u svim vremenskim uvjetima bez ograničenja, a zbog dodatne sigurnosti kaciga je obavezan dio opreme.

(www.icv.hr, ts, foto: ATV Klub)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content