Ozren Polašek: Pad broja novozaraženih je pravi put, ali je tek početak

Doktor Ozren Polašek, profesor na Medicinskom fakultetu u Splitu i član Vladina Znanstvenog savjeta, inače rođeni Virovitičanin, gostujući u središnjem Dnevniku HTV-a rekao je da u ovom trenutku trebamo vidjeti i drugi krak, a to je broj hospitaliziranih.

– To želimo da se smanji. Pad broja novozaraženih je pravi put, ali je tek početak – rekao je doktor Polašek.

Istaknuo je da bi u najoptimističnijem scenariju sljedeći tjedan trebali vidjeti izravnanjenje broja hospitaliziranih, a za dva tjedna taj signal bi trebao biti puno jači i moglo bi se reći da se radi o smanjenju. Komentirajući nove mjere rekao je da će svaka mjera koja djeluje na sprječavanje širenja zaraze djelovati povoljno.

Prve doze cjepiva stižu u subotu, dan poslije prva cijepljenja

Doktor Polašek je rekao kako trenutno vidimo zabrinjavajuće brojke što se tiče cijepljenja, ali istaknuo je kako se nada da su to samo početne reakcije na nešto novo.

– Ako usporedimo rizik s benefitom cijepljenja onda nema puno sumnje. Vjerujemo da će 10-20 posto ljudi koji probole covid imati dugotrajnije posljedice i ako to usporedimo sa nuspojavama cjepiva onda je jasno da je vaga potpuno na strani cijepljenja – rekao je.

“Novi soj mogao bi zakomplicirati situaciju”

Dodao je kako su dokazi iz medicine do sada pokazali da su cjepiva najbolji alati koji imamo, a ovo cjepivo protiv Covida-19 bit će sigurno najistraženije i najtestiranije cjepivo ikad jer su sve oči svih država, javnosti i struka uperene u to.

Osvrnuo se i na novi soj koronavirus koji je otkriven u Velikoj Britaniji.

– Ovaj soj mogao bi zakomplicirati situaciju, ali prema trenutnim podacima on radi sličnu kliničku sliku, ne težu, ali se čini da se brže širi. Neke države već  su uvele dodatne restrikcije za putnika iz Velike Britanije što pokazuje da smo shvatili da nas je ovaj virus već nekoliko puta zatekao. Pozdravljam mjere bar do trenutka dok nismo sigurni što taj soj predstavlja – zaključio je doktor Polašek.

(hrt.hr)

 

Povezane vijesti

Skip to content