Po 14. put održana Memorijalna utrka za žrtve Voćina i Četekovca

U organizaciji Udruge maratonaca Virovitičko-podravske županije ”Glasnici istine” održana je 14. Memorijalna utrka od Četekovca do Voćina posvećena žrtvama ova dva mjesta u Domovinskom ratu. Startu utrke nazočili su zamjenik načelnika općine Mikleuš Dalibor Lipovac, predsjednik ZUiČ HVIDR-e i Odbora za branitelje VPŽ Mato Bubaš, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a VPŽ Miroslav Milovuković, predsjednik HVIDR-e i Koordinacije braniteljskih udruga Slatina Ilija Nikolić, a u ime organizatora i sudionika u uvodu je sve pozdravio predsjednik Glasnika istine Pavo Tutenov.

– U Voćinu je za vrijeme Domovinskog rata ubijeno 47 nedužnih civila, a 24 u krvavom četničkom pokolju ubijeno i masakrirano u Četekovcu te još 13 u Čojlugu i Balincima. Zato svake godine, evo ove po 14. puta trčimo utrku za ove žrtve, poklanjamo im se, palimo svijeću, upućujemo riječi molitve te njihovim obiteljima izražavamo neizrecivu sućut. Hvala našim prijateljima iz udruge ”Heroji nikad ne umiru” iz Sisačko-moslavačke županije što su i ove godine s nama, hvala županijskoj HVIDR-i i Općini Mikleuš na vjernoj potpori koja nam je nužna – rekao je Tutenov. Nazočnima se obratio predsjednik ZUiČ HVIDR-e i Odbora za branitelje VPŽ Mato Bubaš naglasivši važnost ovakvih događaja.

1912cetekovac vocin 5

– Pozdravljam vas danas i u ime župana Igora Androvića i srce mi je danas puno. Ja sam jedan od sudionika obrane ovo i okolnih mjesta, i jedan od prvih ranjenika ovoga područja i zato kažem svima vama od srca hvala za ovo što činite da se žrtve Voćčina, Četekovca i drugih mjesta nikada ne zaborave. Dok je nas ovdje, ovakve tradicije neće prestati i imena žrtava i poginulih hrvatskih branitelja se neće zaboraviti i zato vas pozivam i dalje da zajedno budemo svjedoci istine Domovinskog rata – rekao je Bubaš. Start utrke dao je Dalibor Lipovac, mještanin Četekovca i zamjenik načelnika općine Mikleuš obrativši se maratoncima.

– Dragi moji prijatelji sve vas pozdravljam i zahvaljujem vam se prije svega u ime mještana Četekovca, Čojluga i Balinaca, zatim općine Mikleuš i načelnika Milana Dundovića. Moram pohvaliti rad i ustrajnost Udruge Glasnici istine načelu s predsjednikom Pavom Tutenovom koji ne dopuštaju da niti jedno ime branitelja i civila poginulih i ubijenih u Domovinskom ratu padnu u zaborav, to je nešto neprocjenjivo. Hvala i svim sudionicima, posebno našim gostima iz Sisačko-moslavačke županije što su dio ove naše utrke – rekao je Lipovac. Maratonci potom otrčali dionicu od 17 kilometara te na cilju u Voćinu odali počast paljenjem svijeća.

(www.icv.hr, vg)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content