Projekt “Pametna sela”: Osječko-baranjska županija sufinancira najuspješnije ideje

Lag Strossmayer, Općina Erdut i Udruga Slap troje je prvonagrađenih na natječaju za projekt „Pametna sela“, koji je u srpnju raspisala Osječko-baranjska županija, a na koji je pristiglo čak 47 projekata. Prosudbena komisija Županije odlučila je nagraditi njih 20, a najbolji rad osvojio je novčani iznos od 30.000 kuna, dok su druga i treća nagrada iznosile 25 i 20 tisuća kuna. Za ukupni fond nagrada iz županijskog proračuna izdvojeno je 200 tisuća kuna.

Župan Ivan Anušić danas je potpisao ugovore o sufinanciranju s troje nositelja najboljih ideja koje bi se u naredno vrijeme mogle realizirati i na ostalim područjima županije.

– Smisao “Pametnih sela” je upravo ono što pokušavamo “održati na životu” i potaknuti, a to je ruralno područje, ne samo naše županije nego i cijele Hrvatske. Istina da je veliki dio naše županije upravo ruralno područje i kao takovi moramo ga podupirati, moramo ljudima pružiti mogućnosti ostanka na tim područjima. Kroz ove projekte, ove ideje, nadam se da ćemo uspjeti napraviti korak više prema tom cilju. Sve ove ideje biti će implementirane kroz drugi dio projekata, u drugom koraku, po našim selima i biti će financirane iz fondova EU – istaknuo je prigodom potpisivanja ugovora župan Anušić dodajući kako su upravo ruralna područja budućnošću Europske Unije i generatori demografskog razvoja.

S obzirom da je rješavanje problema zaostajanja ruralnih područja u odnosu na urbane sredine i depopulacija tih područja, od strateškog interesa za cijelu Europu koja taj problem bilježi i u najrazvijenijim zemljama, Europski parlament je na plenarnoj sjednici u ožujku 2019. godine prihvatio Pametna sela kao novi koncept razvoja ruralnih područja. Stoga će u novom financijskom razdoblju 2021.-2027. godine financirati taj koncepta iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Kohezijskog fonda s najmanje 2,4 milijarde eura.

(www.icv.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content