Rječnik ovisnosti Siniše Brlasa predstavljen Hrvatskom društvu znanstvenih i tehničkih prevoditelja

Jedini rječnik ovisnosti u ovome dijelu Europe, “Terminološki opisni rječnik ovisnosti” autora Siniše Brlasa, predstavljen je koncem 2020. godine članovima Hrvatskog društva znanstvenih i tehničkih prevoditelja u njihovom strukovnom glasilu “Prevoditelj”. Hrvatsko društvo znanstvenih i tehničkih prevoditelja osnovano je 1957. godine i više od šest desetljeća članovi Društva pružaju prevoditeljske usluge hrvatskome gospodarstvu i ustanovama. Stoga je osobita čast i pitanje stručne i znanstvene reputacije dobiti priliku predstaviti autorsku publikaciju u njihovom glasilu.

“Terminološki opisni rječnik ovisnosti” ima vrlo uzbudljiv i uspješan život. Do sada je objavljeno čak šest izdanja rječnika, neizmijenjenih ili izmijenjenih. Nakladnik od prvog do petog izdanja je Zavod za javno zdravstvo “Sveti Rok” Virovitičko-podravske županije, dok je šesto i preuređeno izdanje na tržištu kod Medicinske naklade iz Zagreba, ugledne izdavačke kuće koja objavljuje stručna izdanja mahom iz područja medicinskih znanosti. Rječnik je dostupan i u susjednoj Srbiji pod okriljem renomirane izdavačke kuće Data Status iz Beograda. Tijekom proteklih godina rječnik je uspješno promoviran na nizu stručnih i znanstvenih skupova u Hrvatskoj i u inozemstvu te je polučio izniman interes stručne javnosti. Kako se rječnik razvijao, tako se proširivao i popis stručnih recenzenata koji su ga podupirali svojim stručnim i znanstvenim autoritetom. U odabiru recenzenata promišljalo se na način da među njima budu zastupljeni stručnjaci različitih pomažućih struka (psiholozi, psihijatri, socijalni pedagozi i epidemiolozi), i to renomirani stručnjaci primijenjenih znanosti, kao i najcjenjeniji domaći sveučilišni profesori.

Sve to ovom rječniku daje dignitet i akademski ugled sasvim posebnog, u širim okvirima jedinstvenog i vrlo osebujnog izdanja. Autor rječnika, profesor psihologije Siniša Brlas, vodeći je autor i stručnjak iz područja psihologije ovisnosti ne samo u našoj zemlji, nego i u regiji, a prevencijom i suzbijanjem ovisnosti bavi se više od dva desetljeća, za što je dobio i vrijedna priznanja. Radi kao psiholog u Djelatnosti za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti sa zaštitom mentalnog zdravlja Zavoda za javno zdravstvo “Sveti Rok” Virovitičko-podravske županije.

(www.icv.hr, sb)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content