TRIBINA O gospodarstvu Virovitičko-podravske županije kroz iskustvo i prijedloge za spas poduzetnika

“Gospodarstvo Virovitičko-podravske županije: stanje i prilike“ naziv je javne tribine koja je danas (srijeda) u organizaciji Udruge Glas poduzetnika održana u Kazalištu Virovitica, a zainteresirani su je mogli pratiti i putem digitalnih platformi (Facebook stranice Udruge) u izravnom prijenosu.

Na tribini koju je moderirao Zlatko Škrinjar, koordinator UGP-a za VPŽ, govorili su župan Igor Andrović, virovitički gradonačelnik Ivica Kirin, mr.sc. Damir Ribić, član odjela za ekonomiju pri Visokoj školi Virovitica te Dražen Oreščanin, izvršni direktor UGP-a.

Smisao tribine koja je uz Viroviticu do sada održana u sedam drugih gradova u Hrvatskoj je pronaći niz zajedničkih rješenja u kojima županije, gradovi i općine u ovom kriznom vremenu konkretnim mjerama mogu pomoći gospodarskom sektoru i poduzetnicima. Na području Virovitičko-podravske županije u Udruzi je trenutno desetak članova, no očekuju i veći broj, s obzirom da su ne samo ugostitelji, već i ogroman dio drugih obrtnika pogođeni mjerama i situacijom vezanoj uz utjecaj korona krize.

IMG d58437938da3759b057913397349c24e V
foto: K. Toplak

-Uz pomoći države, određene ovlasti imaju i Županija, ali i Grad Virovitica. Naš prijedlog je da se porez na promet u kafićima, koji iznosi tri posto može ukinuti, može se, primjerice, smanjiti prirez za grad Viroviticu, odnosno sve što je moguće kako bi se poduzetništvo održalo živim. Mi zapošljavamo, našim ljudima isplaćujemo plaće, no mjere koje su najavljene kao kompenzacija, u iznosu od 4000 kuna nisu dovoljne.

Dolazi Božić, to je za sve branše jedno od najprofitabilnijih doba u godini pa smo danas pozvali župana i gradonačelnika da vidimo što nam mogu ponuditi u ovoj situaciji – rekao je Škrinjar.

Dražen Oreščanin, izvršni direktor Udruge Glas poduzetnika, koja na nacionalnoj razini danas okuplja oko 13 500 članova, kaže kako postoji niz programa i mogućnosti koje županije i gradovi mogu iskoristiti za pomoć poduzetnicima.

-Ima puno lokalnih i komunalnih naknada, najma prostora i otvorenih prostora, koji se mogu smanjiti ili ukinuti, postoje programi koje su pojedini gradovi već uveli, a tiču se nadoknada dijelova troškova pogođenim granama poduzetnika, postoje kreditne linije za neke razvojne projekte na koje se može primijeniti moratorij i otpis kamata – naglasio je Oreščanin.

Rekao je kako je cilj Udruge u sljedećoj godini okupiti oko 20.000 članova, koji bi predstavljali snagu nužnu za promjene i reforme, a koji bi Hrvatskoj, kaže, omogućili poticano poduzetništvo, konkurentnost, veće povjerenje u pravosudni sustav, niže poreze. Za to je nužna suradnja s lokalnom samoupravom, ali i udrugama, poručuje.

IMG 016f6d7e7bda3a0e636219e396f10e31 V
foto: K. Toplak

MJERE ZA POMOĆ PODUZETNICIMA 

Da je uvijek za suradnju, naglasio je gradonačelnik Ivica Kirin koji je rekao kako je potrebe poduzetnika pogođenima pandemijom Grad Virovitica prepoznao već u prvom, proljetnom dijelu mjera.

– Onom prvom mjerom smo obuhvatili sve koji su bili odlukom Stožera zatvoreni. Njih smo 100 posto oslobodili od davanja komunalne naknade, plaćanja zakupa poslovnih prostora i tada smo pomogli poduzetnicima s 1,2 milijuna kuna vrijednim mjerama. Svjesni smo da je svaki gubitak radnog dana velik gubitak za naše poduzetnike.

Ugostitelje smo zato oslobodili plaćanja zakupa terasa, a onima koji su u periodu do 30.9. osjetili određene gubitke u poslovanju smanjit ćemo komunalnu naknadu na 50 posto iznosa, odnosno do 100 posto iznosa, ako su pretrpjeli štetu u poslovanju veću od 30 posto. Tu je i niz drugih mjera namijenjenih poduzetnicima koje su na snazi i koje već koriste  – rekao je Kirin.

Poduzetnici se i bez epidemije bore s masom administrativnih prepreka, upozorio je te poručio kako je zadaća lokalne politike poduzetnicima biti partner i pomoći im da na lokalnoj razini otklone što više barijera. – Opravdano pitaju ako ih sve zatvore tko će državnim službenicima dati plaću i ja ih podržavam u nastojanjima da se pronađe rješenje koje će danas za sve biti prihvatljivo – rekao je Kirin.

IMG 634fddc07d6328c8d57d6616fe1fbdc5 V
foto: K. Toplak

Vrata su poduzetnicima i gospodarstvenicima otvorena i u Virovitičko-podravskoj županiji, poručio je župan Igor Andrović, rekavši kako su kroz cijelu godinu osmislili niz mjera kojima se pomoglo poljoprivrednicima, obrtnicima i poduzetnicima pogođenima krizom.

PLAĆENE REŽIJE, POMOĆ PRI PLAĆANJU KAMATA 

-Onima koji su morali staviti ključ u vrata kada je bio ‘lockdown’ u proljeće smo isplatili jednokratnu pomoć za režijske troškove. Država je dala sredstva za plaće, a mi smo tu izašli u susret s 1800 kuna po svakom obrtniku i poduzetniku koji je bio zatvoren, kako bismo platili režije. Kad je država išla s Covid -19 kreditima, mi smo donijeli odluku da za svakog korisnika pokrijemo kamatu od 0,25 posto.

Pomagali smo stanarima u poduzetničkim inkubatorima kojima tri mjeseca nismo naplatili stanarinu. Za poljoprivrednike smo osigurali milijun kuna potpore male vrijednosti – istaknuo je župan Andrović.

Poduzetnicima se i dalje mora pomoći, poručio je, a iako su Županiji ruke više vezane u odnosu na gradove i općine koji imaju konkretne prihode od poduzetnika kroz poreze i komunalnu naknadu, i dalje će se pronalaziti načini kako olakšati krizu dok ne prođe, obećao je Andrović.

-Otvoreni smo za suradnju. Svaka ideja i prijedlog je dobrodošao, svi poduzetnici kod mene i mojih suradnika imaju otvorena vrata i nadam se da ćemo uskoro čuti niz dobrih ideja i krenuti zajedno u realizaciju istih – pozvao je župan Andrović gospodarstvenike i poduzetnike na nastavak dobre suradnje.

IMG 861422466e7e40e2d047c309184cfca3 V
foto: K. Toplak

SURADNJA S AKADEMSKOM ZAJEDNICOM 

Iako se Visoka škola Virovitica u javnosti percipira kao mjesto stjecanja akademskog znanja i pripreme za tržište rada, ona danas može pomoći poduzetnicima u bilo kojoj ideji i analizi koja im je potrebna za poslovnu viziju ili rješenje njihovog problema, poručio je govornik mr. sc. Damir Ribić, član odjela za gospodarstvo pri VŠMTI.

Škola danas djeluje kroz pet smjerova, a može se podičiti suradnjom s drugim znanstvenim institucijama te iskustvom poznavanja aktualne situacije na tržištu u Hrvatskoj. – Naša akademska zajednica spremna je dati odgovor na izazove tržišta svakom poduzetniku, kojem možemo ponuditi istraživanje, analizu, kvalitetan znanstveni rad i tako doprinijeti njegovom napretku i razvoju. Ujedno na suradnju pozivam i sve druge zainteresirane, gradove, Županiju, općine, kako bismo zajedno pronašli rješenja – rekao je Ribić. (www.icv.hr, mlo, foto: K. Toplak)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content