Vijećnici izglasali županijski proračun za 2021. godinu: Iznosit će 666,7 milijuna kuna

Vijećnici Županijske skupštine danas (utorak) izglasali su do sada najveći županijski proračun, iznosit će 666,7 milijuna kuna. Budući da objedinjuje planove proračunskih korisnika, dakle osnovnih i srednjih škola, zdravstvenih i drugih ustanova, na samu županiju i programe koje provode županijska upravna tijela odnosi se 227,7 milijuna kuna, odnosno nešto više od 34 posto ukupnog proračuna.

Prema riječima župana Igora Androvića, Županija nastavlja sa započetim projektima energetskih obnova, a planira i neke nove.

– U proračunu za 2021. godinu planirane su energetske obnove područnih škola Novi Gradac i Okrugljača te energetske obnove zgrada A, B i C Opće bolnice Virovitica za koje se čeka raspisivanje natječaja. Predviđena je i adaptacija 2. kata zgrade D, odnosno rodilišta te izgradnja ambulante u Gornjem Bazju, kao i područnih škola u Kladarama i Vukosavljevici – rekao je župan Andrović, dodavši kako projektiraju osnovne škole u Pitomači i Orahovici.

FB IMG 1608043579379 e1608046767531
Foto: K. Toplak

U sklopu programa Socijalne zaštite planiran je projekt „Centar za podršku, savjetovanje i osnaživanje“ vrijedan 10 milijuna kuna, jednako tako u razdoblju od 2021. do 2023. godine planirana je i provedba projekta „Centar za kulturu zdravlja – dvorac Janković Cabuna“, vrijednog oko 56 milijuna kuna.

– Od značajnijih projekata u poljoprivredi nastavlja se s projektima navodnjavanja: 2. faza sustava navodnjavanja Kapinci – Vaška, završetak sustava navodnjavanja Novi Gradac – Detkovac te priprema za sustave navodnjavanja Lukač i Čađavica. Osigurana su i sredstva za završetak opremanja Centra za istraživanje i razvoj u mljekarstvu za što je osigurano 11,8 milijuna kuna kuna te za sufinanciranje razvojnih programa u poljoprivredi u iznosu od 500 tisuća kuna – dodaje župan Andrović.

U istom razdoblju planirani su i novi projekti za koje su krajem 2020. potpisani ugovori, a to su projektne dokumentacije za Sušionicu povrća, Centar za pametnu poljoprivredu i ICT djelatnosti te Istraživanje geotermalnog potencijala na području VPŽ.

IMG 099da9f51a607708cc10ece858d73119 V
Foto: K. Toplak

Županija nastavlja i s poticanjem razvoja gospodarstva subvencijom kamata, subvencijom zakupa prostora i ostalih troškova poduzetnicima početnicima, poticanjem tradicijskih obrta, te subvencijom kamata za projekte razvoja poljoprivrede. Planirano je i poticanje mikro i malih poduzetnika kroz aktivnost poticanja razvoja poduzetništva i obrtništva.

Sjednica je održana uz predsjedavanje Mirana Janečića, predsjednika Županijske skupštine, a nazočili su joj i zamjenici župana, Marijo Klement i Darko Žužak, županijski pročelnici te ravnatelji županijskih institucija.

(www.icv.hr, ml; foto: K. Toplak)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content