Virovitička Gradska glazba sudjeluje na 34. Susretu hrvatskih puhačkih orkestara

Nakon što su proteklog vikenda u formi online događaja publici predstavljeni ponajbolji domaći mali vokalni sastavi i folklorni ansambli, a 60. izdanje Festivala hrvatskih kazališnih amatera je upravo u tijeku, Hrvatski sabor kulture nastavlja s predstavljanjem najboljih domaćih kulturno-umjetničkih amatera i najavljuje novi događaj u sklopu kojeg će se predstaviti puhački orkestri.

Naime, u subotu 12. prosinca će se održati 34. Susret hrvatskih puhačkih orkestara i to, kao i sve manifestacije dosad, zbog pandemije koronavirusa, u online okruženju. Za Susret je prijavljeno 19 orkestara, odabrano je njih osam: Dječji orkestar Puhačkog orkestra Zaprešić, Puhački orkestar DVD-a Domagović, Puhački orkestar DVD-a Gornji Desinec, Osječki puhački orkestar, Gradska glazba „Trenkovi panduri“ Požega, Limena glazba Općine Podturen, Puhački orkestar grada Koprivnice te naša Gradska glazba Virovitica, pod ravnanjem dirigenta Silvija Paloša.

rdfgd

Virovitička Gradska glazba postala je neizostavna na svim važnijim događanjima takvog tipa u Hrvatskoj, tako da ih ni odabir u osam najboljih nije previše iznenadio, no kako je tim povodom napomenuo voditelj i dirigent Silvijo Paloš, izrazito su ponosni što je njihov dugogodišnji trud i rad prepoznat ljubiteljima dobre glazbe diljem Lijepe naše.

– Nije mala stvar biti među najboljim orkestrima, a za ovaj put pripremili smo tri skladbe. Skladbu Vlade Vuzema pod naazivom „Kroz gradski park“, jedan miks pjesama Carlosa Santane, te poznatu skladbu Joe Zawinula (Weather Report) „Birdland“. Te tri skladbe odsvirali smo u lijepom ambijentu Palače Pejačević u Virovitici, sve to je snimljeno i moći će se pogledati online u subotu od 19 sati. Zadovoljni smo odsviranim, a nadam se da će biti i gledatelji. Inače, COVID 19 znatno nas je onemogućio da radost muziciranja podijelimo sa gledateljima kako smo kroz sve te godine rada i navikli, ali strpit ćemo se i nadam se oduševiti publiku novim skladbama u nekim boljim vremenima bez COVID-a – otkrio nam je Silvijo Paloš.

Program 34. Susreta hrvatskih puhačkih orkestara uz potporu Ministarstva kulture i medija RH i suroganizaciju HDS-ZAMP-a bit će realiziran u online formatu 12. prosinca od 19 sati putem web stranice HSK-a (Hrvatskog sabora kulture) na HSK TV-u, uz emitiranje i putem web servisa Facebook i Youtube.

Programske odrednice 34. Susreta pripremila je stručna služba u suradnji sa Stručnim savjetom za puhačku glazbu HSK u sastavu Mladen Tarbuk, Šime Vulelija, Miro Saje, Mario Komazin i Josip Kapović. Program Susreta će u cijelosti biti revijalnog karaktera čime će se nastojati promovirati dostignuća puhačkog amaterizma u godini koju je obilježila pandemija.

Online Susret bit će realiziran u obliku emisije sa snimljenim izvedbama orkestara koju će pratiti tročlano stručno Povjerenstvo u sastavu Matija Fortuna, Vanja Lisjak i Ivan Josip Skender. Oni će sudjelovati i u okruglom stolu sa sudionicima na temu njihovih izvedbi te panel diskusiji za predstavnike puhačkih orkestara iz cijele RH koji će u kasnijem terminu biti održani na platformi ZOOM. (www.icv.hr, bs)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content