Vremenska prognoza za Badnjak i Božić: Južina, kiša, a ponegdje moguć i snijeg

Bijeli Božić kod nas nije česta pojava. Virovitičko-podravska županija je bijeli Božić imala 11 puta između 1979. i 2019. godine, a posljednji je bio prije 13 godina.

Posljednji put je to bilo 2007. godine, kada smo imali „Božićnu ciklonu“ koja je tijekom Badnjaka i Božića područje grada Virovitice „zasula“ s 19 cm snijega. Uživali smo u pravoj snježnoj Božićnoj bajci. Temperatura zraka su se kretale oko -5°C.

Badnjak

Ove će godine na Badnjak izraženo južno strujanje rezultirati minimalnim jutarnjim vrijednostima temperature zraka u rasponu od 7°C do 11°C. Najviše dnevne vrijednosti očekujemo od 13°C do 17°C. Očekujemo umjeren jugozapadni vjetar. Oblaci će u poslijepodnevnim satima biti sve brojniji i tmurniji. Kišu ili pljuskove, koji mogu biti praćeni grmljavinom, očekujemo u kasnim poslijepodnevnim i večernjim satima.

Božić

Zanimljivost ovogodišnjeg Božića će biti najviša temperatura zraka u ranim jutarnjim satima, dok će tijekom dana temperatura zraka polagano padati. Jutarnje temperature zraka očekujemo od 7°C do 10°C. Najviše dnevne vrijednosti od 2°C do 5°C. Na Papuku oko ili koji stupanj ispod 0°C. Vjetar će s južnih smjerova, zaokrenuti na sjeveroistočne i sjeverne smjerove. Očekujemo povremenu kišu, koja će češća biti u prijepodnevnim satima. S padom temperature zraka u višim predjelima županije (iznad 400 metara) očekujemo prelazak kiše u susnježicu i snijeg. U kasnim poslijepodnevnim i večernjim satima prolazna susnježica mjestimice je moguća i u nižim predjelima županije, osobito na širem orahovačkom te podpapučkom području.

Oni koji su se nadali snijegu i ove će godine, nažalost, samo sanjati bijeli Božić. Ako možete zaputite se na Papuk na Stjepanje. Klima se mijenja i to neupitno, na nama je da se prilagodimo, ili počnemo razmišljati zeleno ako već nismo.

(www.icv.hr, kp)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content