Županijski stožer održao pressicu: Komentirali rekordan broj zaraženih i proboj virusa u Dom za starije i nemoćne

- PROMO -

Na području Virovitičko-podravske županije jučer (ponedjeljak) je bio najgori dan od početka pandemije koronavirusa. Od 150 testiranih, na koronavirus je bilo pozitivno njih 91, a dogodio se i proboj u jedan dom za starije i nemoćne, u kojem je testirano 60 osoba, od kojih je 51 pozitivna.

Naglasio je to kao povod održavanju današnje (utorak) konferencije za medije načelnik Stožera civilne zaštite Virovitičko-podravske županije Marijo Klement. Upozorio je na visok postotak zaraženih u odnosu na broj testiranih, a koji je s jučerašnjim danom iznosio 60,6 posto. Neslužbeno doznajemo da je riječ o domu u Pitomači.

Na konferenciji za medije nazočili su i članovi Stožera: župan Igor Andrović, ravnatelj Opće bolnice Virovitica Dinko Blažević, ravnateljica županijskog Zavoda za hitnu medicinu Lahorka Weiss te Josip Job iz službe 112.

Dr. Miroslav Venus, govoreći o proboju koronavirusa u dom za starije i nemoćne istaknuo je činjenicu kako su osobe zasad, srećom, s blažim kliničkim slikama, ali i da je dio njih bez simptoma.

– Vjerujem i nadam se da će velika većina njih i ostati s blažim kliničkim slikama i da ih nećemo morati transportirati za bolnicu. Naravno, ako njihova klinička slika bude zahtjevala drugačije, spremni smo i na taj scenarij – rekao je Venus te dodaje da se broj zaraženih povećava u odnosu na broj testiranih, prije ovog naglog skoka broj pozitivnih u odnosu na testirane bio je 40 posto.

Na upit zna li se kako je virus „ušao“ u dom za starije i nemoćne, dr. Venus kaže kako je u posljednje vrijeme sve teže utvrditi izvor zaražavanja kod svih pozitivnih osoba, pa tako i u ovom slučaju.

-Teško je utvrditi u zadnje vrijeme gdje je izvor zaražavanja pa ni ovdje nemamo informaciju informaciju koliko su se pridržavali mjere ili ne. Opet upozoravam: osoba je 48 sati prije izbijanja kliničkih znakova bolesti već potencijalno zarazna, stoga je nužno pridržavati se svih mjera zaštite. U ovom slučaju, pretpostavka je da je virus unesen u dom, no tko ga je i kada donio, to se ne može znati – kaže dr. Venus.

Na upit kakva je situacija s drugim domovima za stare i nemoćne na našem području, dr. Venus ističe kako je ovo zasad jedini proboj koronavirusa u dom ove vrste te da paze na situaciju u drugima, osobito u Borovi, koja je, zbog svoje specifičnosti, ističe pod posebnom brigom.

-Za sada je drugdje situacija dobra i nadam se da će tako i ostati. Naravno, ne možemo ništa jamčiti za ubuduće, jer sve ovisi o odgovornom ponašanju pojedinca i pridržavanju mjera – rekao je Venus.

venus
Foto: K. Toplak

Komentirao je i pitanje testira li se dovoljan broj građana, s obzirom da situacija pokazuje kako su mnogi od njih asimptomatski i samim tim, ne znajući, postaju izvor zaraze za svoje ukućane, kolege s posla, poznanike.

-Da,bilo bi najidealnije da se svih oko četiri milijuna Hrvata testira svaki dan tri puta dnevno, pa da imamo točne podatke, no to je nemoguće, odnosno smisao testiranja nema efekta ako nakon toga ne povučete neke poteze. Ponavljam, ključna mjera u prekidu lanca transmisije bolesti je izolacija bolesnih i samoizolacija kontakata, a test je samo alat kojim dolazimo do što približnijeg broja pozitivnih.

Prije nekoliko dana nabavljeni su i brzi testovi, koje smo nabavili o svom trošku, kako bi se ciljano testirali pacijenti koji imaju simptome i brzo dobili rezultati. Važno je reći da ih, s obzirom da su slabije osjetljivi od uobičajene PCR metode, treba primjenjivati samo kod osoba koje imaju simptome od 3 do 5 dana od dana izbijanja simptoma bolesti. Ako je netko pod tim uvjetima zaražen, on će na tom, brzom testu biti pozitivan. Tako odmah ide u izolaciju, kontaktiraju se njegovi kontakti i u kratkom roku spriječava širenje bolesti – objasnio je dr. Miroslav Venus. (www.icv.hr, mlo)

Povezane vijesti

Skip to content