Četvorica osumnjičena za ratni zločin na području Dalja: Kao zatvorski čuvari zlostavljali hrvatske civile i branitelje

Policijski službenici Odjela ratnih zločina Policijske uprave osječko-baranjske, u suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Osijeku te Sigurnosno-obavještajnom agencijom, dovršili su kriminalističko istraživanje nad četiri hrvatska državljanina zbog sumnje u počinjenje ratnog zločina protiv civilnih i protiv ratnih zarobljenika na području Dalja.

Naime, sumnja se kako su prijavljena četvorica muškaraca, kao zatvorski čuvari u razdoblju od listopada 1991. godine do lipnja 1992. godine u Dalju, držali šestoricu hrvatskih civila i osmoricu hrvatskih branitelja protupravno zatočenima. Za to vrijeme su ih teško fizički i psihički zlostavljali zbog čega su zatočenici pretrpjeli intenzivnu patnju i bol.

Na taj način su počinili kazneno djelo Ratni zločin protiv civilnog stanovništva, opisano u članku 120. st.1. OKZ RH-e i Ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, opisano u članku 122. st. 1. OKZ RH-e.

Trojica muškaraca u dobi od 52, 61 i 70 godina starosti, uhićena su jučer (26. siječnja)  te su nakon provedenog kriminalističkog istraživanja predana pritvorskom nadzorniku, dok je četvrti osumnjičeni 65-godišnjak u bijegu.

Policija je Županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku protiv njih, kao i trenutačno nedostupnog 65-godišnjaka, podnijela kaznenu prijavu.

(www.icv.hr, tj)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content