Iz pera Vladimira Jelenčića: Volonteri slatinskog Crvenog križa uvijek spremni

– Dečki su baš razgovarali kako će proslaviti Novu godinu. Na kraju te 2020. godine, opterećene mnogim nevoljama, posebno pandemijom koronavirusa, 29. prosinca u 12.19 sati područje Banovine pogodio je razoran potres s epicentrom kraj Petrinje jačine 6,2 stupnja prema Richteru. Ubrzo je uslijedio poziv Ivice (Ice) Usmianija, koordinatora Hrvatskog Crvenog križa za katastrofe. I slatinski interventni tim (4) na čelu s zaposlenikom Josipom Šimićem Šimom kreće put Petrinje i u 18.00 sati dolaze u Petrinju te se stavljaju se na raspolaganje. S njime su krenuli volonteri osposobljeni za asanacije bunara dva Zlatka, Horvat i Borovac i Tihomir Horvatin – počinje svoj osvrt na rad volontera sa slatinskog područja u potresom stradalim mjestima ravnatelj Crvenog križa Slatina Vladimir Jelenčić.

– Crveni križ Slatina uključen je u pripremu i odgovor na katastrofe Hrvatskog Crvenog križa (HCK) od 2007. i koordinator Ico ima puno povjerenja u našeg Šimu, koji se u prethodnim krizama više puta dokazao kao sposoban profesionalac spreman organizirati i kvalitetno ispuniti povjerene mu zadatke. Cijelu noć istovaraju pristiglu pomoć u skladište (balon) teniskog kluba Petrinja i odvoze potrebito u starački dom. Sutradan se njemu i slatinskom timu povjerava se izgradnja šatorskog naselja HCK uz pomoć tima iz Crvenog križa Valpova i mladih vojnika HV-a. Sljedećih dana istovaraju humanitarnu pomoć, te prevoze pomoć (vodu, deke, madrace) u domove, bolnicu Sisak i druge ustanove, a kasnije i kruh po selima oko Petrinje. Svako jutro bili su zaduženi uključiti grijanje i donijeti kruh u šator HCK u kojemu se dijelili obroci za pripadnike Civilne zaštite, HV-a i HCK. Smjena im završava oko 20.00 sati navečer, a spavaju u kombiju.

pe9

U subotu 2. siječnja, u porušenu Petrinju dolazi smjena od 7 novih volontera slatinskog Crvenog križa koja ostaje na terenu do 9. siječnja. Na čelu tima je mladi vatrogasni časnik Domagoj Janković. Tu su i njegove kolege iz DVD-a Golenić Domagoj Kovač i Mario Poje, te Josip Ambruš, Nikola Kristić, Sven Hinek i Ivan Relić. Oni preuzimaju brigu o grijanju i uređivanju šatora za podjelu obroka, razvoženje kruha i gotovih paketa HCK, grijalica, deka, madraca po udaljenim selima oko Petrinje, osobama koji žive izvan svih asfaltiranih putova, koji su skromno živjeli i prije potresa. Prešli su 1.300 kilometara uglavnom po makadamima i šumskim putovima. Pronalaze i nove stradalnike u selima oko Lekenika, gdje ih prati i TV ekipa HRT-a. Dio tima svaki dan je radio u skladištu na istovaru i sortiranju pomoći. Gotovo svaki dan su ih pratili novi potresi, ali manjeg inteziteta.

S volonterima CK Virovitica u Petrinju je 2. siječnja došla i Željka Grahovac, ravnateljica Županijskog društva Crvenog križa Virovitičko-podravske županije (ŽD CK VPŽ). Pokazalo se da je investicija ŽD CK Virovitičko-podravske županije u novi teretni kombi sa 7 sjedala bio pravi pogodak za krizne situacije.

Slatinski timovi na terenu su pokazali veliku savjesnost i profesionalnost u izvršavanju povjerenih im zadataka. Od 9. do 14. siječnja na poziv Crvenog križa Glina u kampu za zbrinjavanje stradalnika i distribuciju pomoći u Drvnom centru grupe Sherif pomagat će šestero volontera iz općine Voćin na čelu s Đorom Đorđevićem – ističe Jelenčić.

(www.icv.hr, vj; Foto: CK Slatina)

[g-gallery gid=”617692″]

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content