Izbornik Červar se javio iz Egipta: Nije mi to ugodno vidjeti, nikad nisam doživio nešto slično

Hrvatska rukometna reprezentacija danas (petak) započinje nastup na Svjetskom prvenstvu u Egiptu susretom s Japanom (18 sati).

Zanimljivo je da su naši rukometaši s Japanom prvi put igrali prije 30 godina. Bila je to prijateljska utakmica, a završena je rezultatom 23:23. Potom je Hrvatska isto to ljeto 1991. igrala s Japanom na Colorado kupu i pobijedila s 28:21. Nakon toga je s Japanom igrala još četiri puta i postigla četiri pobjede. Dvaput je to bilo u kvalifikacijama za Olimpijske igre, a dvaput na svjetskim prvenstvima. U svibnju 2008. u Zadru na olimpijskim kvalifikacijama bilo je 37:22, a u Varaždinu četiri godine poslije 36:22.

Na svjetskim prvenstvima Hrvatska je igrala s Japanom 1995. na Islandu u skupini i slavila pobjedu 34:25, te na posljednjem SP-u u Njemačkoj i Danskoj 2019. godine, također u skupini, kada je pobijedila s 35:27. Japanu je ovo 15. nastup na SP-u. Najbolji rezultat mu je 10. mjesto iz 1970. godine – piše vecernji.hr

Bez Karačića i Šege

– Evo da se i ja malo javim iz Egipta. Što reći, nije mi ugodno vidjeti kada idemo na trening da nas prati šest oklopnih vozila. Kao da smo u ratu. Uvjeti su zbog pandemije takvi kakvi jesu i moram priznati da nikad ništa slično nisam doživio na natjecanjima, a trener sam već jako dugo. Ovdje vlada pravilo – snađi se, druže. Ne, nije nam lako i zato jedva čekamo početak natjecanja da malo zaboravimo na organizacijske probleme – kaže izbornik Lino Červar.

Što se tiče sastava, sigurno je da danas neće igrati Igor Karačić i Marin Šego, a bez obzira na lakšu ozljedu, u sastavu će ipak biti Luka Cindrić. Na tribine će Jaganjac i Brozović.

– Japan ne smijemo olako shvatiti. To je reprezentacija koja iz godine u godinu napreduje, a sad ima i ozbiljnog izbornika Dagura Sigurdssona. Gledali smo snimku prijateljskih utakmica Japana s Egiptom i moram priznati da su vrlo dobri. U svakom slučaju, neće to biti nimalo lagana utakmica i morat ćemo joj maksimalno ozbiljno pristupiti. U obrani Japanci igraju 5-1 ili plitkih 6-0. Imaju jednog visokog igrača u sredini obrane. Što se tiče njihove igre, vrlo su pokretljivi i brzi, a tehnički su jako dobri – ističe Červar.

Gledatelja neće biti.

– To je i dobro i loše. Dobro jer je lakša komunikacija s igračima na parketu. Kad su gledatelji na tribinama, moram biti jako glasan, no nekad igrači i ne čuju što im govorim. Nadam se da nitko od suparnika ne razumije hrvatski. Loše je što nema gledatelja jer bi atmosfera sigurno bila puno bolja, igrači se ugodnije osjećaju kada igraju pred punim tribinama.

Spoj mladosti i iskustva

Za razliku od prošlog Europskog prvenstva, na ovom natjecanju imamo dobro pokrivene sve pozicije?

– Istina. Na Europskom prvenstvu imali smo samo jednog desnog vanjskog, sada imamo dva. Danas je reprezentacija spoj mladosti i iskustva. Tko zna, možda nas baš na ovom Svjetskom prvenstvu iznenadi neki mladi igrač, a hoće li to biti Šarac, Martinović, Jaganjac ili netko četvrti, vidjet ćemo – zaključio je izbornik.

Zlatko Horvat igrat će u paru s Ivanom Čupićem na desnom krilu.

– Uglavnom sam na posljednjim velikim natjecanjima igrao po 60 minuta. Sada je tu Čupić i vjerujem da ćemo ravnomjerno raspodijeliti minutažu. Sigurno će i meni i njemu biti lakše jer nećemo morati nužno igrati cijelu utakmicu – rekao je Horvat.

Tko će prvi šutirati sedmerce, vi ili Čupić?

– O tome će odlučiti izbornik – naglasio je Zlajo.

Kakvi su vaši prvi dojmovi iz Aleksandrije?

– Zasad je sve u redu, od smještaja, hrane i činjenice da se možemo šetati izvan apartmana. Jedini je problem što se do dvorane moramo voziti sat vremena – zaključio je Zlatko Horvat.

(vecernji.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content