OPĆINA GRADINA Načelnik Ajček: Ove godine planiramo novi Mjesni dom u Bačevcu i parkiralište u središtu Gradine

Kao i druge naše općine, tako je i općina Gradina iza sebe imala burnu godinu, punu neizvjesnosti i otežanog rada zbog pandemije koronavirusa. Koliko je to utjecalo na rad Općine, što je prošle godine učinjeno i koji su planovi za ovu godinu, rekao nam je načelnik općine Gradina Marko Ajček.

Što je obilježilo općinu Gradina kroz ulaganja tijekom 2020. godine?

S obzirom na Covid-19 smanjena su ulaganja, ali od najznačajnijih projekata izdvojio bih gradnju vatrogasnog spremišta i garaže. Sa zadovoljstvom mogu istaknuti da su nam vatrogasci s područja općine Tirol u Austriji donirali tri vatrogasna vozila koja će uvelike pomoći našim vatrogascima u zaštiti života i imovine. Također smo proveli i projekt sanacije dotrajalog krovišta na Sportskom centru u Gradini koje je bilo preduvjet za nastavak njegove daljnje obnove. Općina Gradina je također pružila pomoć Nogometnom klubu Gradina u provedbe projekta navodnjavanja igrališta, tako da je sada riješen i taj višegodišnji problem. Istaknuo bih svakako i završetak izgradnje Dječjeg vrtića u Gradini za koji smo dobili uporabnu dozvolu u prosincu prošle godine. Nabavili smo didaktičku opremu, a u tijeku je nabava i opreme za kuhinju. Istodobno je pokrenut i postupak osnivanja javne ustanove Krijesnica Gradina u naselju Gradini.

Kontinuirano ulažete u bolje životne uvjete. Kako Općina pomaže kroz bolju komunalnu infrastrukturu i ostalo?

U kontinuitetu se uređuju društveni domovi na području općine, sportski centri i ostali objekti koji služe društvenom događanju. Ovim putem zahvaljujem Virovitičko-podravskoj županiji i županu Igoru Androviću za sva ulaganja u našu općinu. Više od godinu dana trajala je priprema, projektiranje te osmišljavanje rješenja vezanih za klizište kod osnovne škole Gradina, a radovi su započeli u jesen prošle godine. Na taj način ćemo spriječiti daljnje urušavanje i odron na obližnjem brdu, što bi moglo ozbiljno ugroziti školsku sportsku dvoranu. Virovitičko-podravska županija je također realizirala i projekt izgradnje ceste između mjesta Žlebina i Veliko Polje.

Nadalje, Općina je u suradnji sa Županijom i ove godine osigurala sredstva za kupnju pomoćnih nastavnih materijala za djecu s područja općine. Naknada za novorođenčad se sada isplaćuje u iznosu od 3000 kuna. U tijeku nam je i provedba projekta „Zaželi“, gdje se pod projektom „Žene Gradine žele posao“ osigurala briga i skrb za 34 korisnika s područja gradinske općine. Dok se ne pokrene dječji vrtić u Gradini, Općina i dalje financira djelatnicu tzv. male škole koju polaze djeca predškolskog odgoja.

IMG 4218 HDR

Koje biste pomoći još izdvojili kao primjer da Općina pomaže djeci, starijima, obiteljima, udrugama?

Kao sam ranije već i spomenuo, Općina Gradina je pokrenula niz demografskih mjera kao pomoć našem lokalnom stanovništvu, od vrtića, preko projekta „Zaželi“, predškolskog odgoja, povećanja naknade za novorođenčad, kupnji radnih bilježnica, mapa, atlasa i slično našim učenicima pa sve do sufinanciranja udruga. Radi se o udrugama umirovljenika, lovaca, ribolovaca, naših nogometnih klubova, financiranju Vatrogasne zajednice općine Gradina, Gradskog društva Crvenog križa, HGSS-a…

Dugi niz godina u suradnji sa Županijom provodimo i pomoć u nabavku drva za ogrjev korisnicima zajamčene minimalne naknade te jednokratnim pomoćima najugroženijima. I nadalje sufinanciramo Hitnu medicinsku pomoć iz Virovitice, pomažemo u radu udrugama s invaliditetom…

Koje projekte izdvajate za ovu godinu?

U 2021. godini imamo u planu realizaciju kupnje objekta u Bačevcu za koji smo nedavno izradili i procjenu vrijednosti, a u budućnosti će služiti kao mjesni dom i za potrebe rada Mjesnog odbora Bačevac. Potrebno je riješiti imovinsko-pravne odnose na zemljištu u Budakovcu, te pokrenuti realizaciju projekta izgradnje mrtvačnice u Budakovcu. Također imamo u planu i izgradnju parkirališta u središtu naselja Gradina, koje je trenutno bez adekvatnog mjesta gdje bi se ljudi mogli parkirati, kao i izgradnju, odnosno asfaltiranje ceste, odnosno dijela ceste u Ulici Matije Gupca u Brezovici, te asfaltiranje ceste Rušani – Žlebina. Dakako, u ovoj godini želimo realizirati i mnogo manjih projekata, kao što su kupnja opreme za dječja igrališta po naseljima i sve druge potrebne projekte, a sve s ciljem boljeg života naših mještana.

(www.icv.hr, bs)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content