Orahovica dobiva vrijednu zdravstvenu ustanovu: U rujnu otvaranje Centra za kardiovaskularnu rehabilitaciju

U Orahovici je ljeto prošle godine, u povijesnoj zgradi kurije Mihalović, Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek krenuo je u izgradnju Centra za prevenciju, dijagnostiku, liječenje i rehabilitaciju kardiovaskularnih bolesti. Tijekom proteklih dana zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta, radovi su stali, no kroz nekoliko dana će biti nastavljeni. Riječ je o izgradnji zdravstvene ustanove u rangu vodećih državnih ovog tipa poput Klinike Magdalena u Krapinskim Toplicama, Srčane u Zagrebu te Thalassotherapie u Opatiji. S ovom temom održan je radni sastanak dekana Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo dr. Aleksandra Včeva i povjerenika Vlade RH za Grad Orahovicu Saše Ristera.

– Kada smo krenuli s radovima prvi zahvat je bio termoizolacija, a nakon toga je krenula javna nabava gdje je odabran izvođač radova koji u roku od 180 dana mora završiti ovu zgradu tako da očekujemo svečano otvaranje ove zgrade u rujne ove godine. Mnogi su pitali zašto baš ovakva ustanova u Orahovici, vrlo jednostavno ovaj grad ima vrhunske klimatske uvjete za ovakav tip bolnice. Naime, to je dokazana činjenica kada su u 20. stoljeću rađena istraživanja kvalitete zraka i Orahovica je u Hrvatskoj najbolji kontinentalni grad po pitanju klime i zraka. Sve ovo dokazano je i stoljećima prije, sjećamo se nekadašnjeg sanatorija u Orahovici, a isto tako povijest govori kako su od 1228. godine ovdje dolazili mađarski kraljevi s obiteljima dolazili na oporavak od bolesti disanja i psihosomatskih bolesti. To puno govori i zato svi jedva čekamo da ovaj projekt saživi i tek tada će Orahovčani vidjeti koliko bogatstvo imaju u svome gradu – kaže dekan Fakulteta za zdravstvo i dentalnu medicinu Osijek, rođeni Orahovčanin europski akademik dr. Alesandar Včev te naglašava kako će u ovom Centru raditi vrhunski stručnjaci iz cijele Hrvatske.

22101kardiocentar 2

– Rukovoditelji dvije stacionarne ustanove Klinike Magdalena i Thalassotherapie Opatija su naši nastavnici ovdje na studiju u Orahovici kao i on sa Srčane u Zagrebu i te ustanove su mentori našeg budućeg Centra i oni će davati svoje liječnike, medicinske sestre i fizioterapeute koji će u prvoj godini rada Centra biti svaki dan ovdje kao pomoć te će nadgledati i educirati domaće stručnjake koji ovdje budu zaposleni. Hrvatsko kardiološko društvo je razmatrajući situaciju s kardiovaskularnim bolestima u Hrvatskoj vidjelo da ljudi na oporavak čekaju i do godinu dana što je medicinski gledano i kasno pa je prije pet godina donijelo odluku kako se moraju napraviti ovakvi centru u Slavoniji i Dalmaciji. Tako je Orahovica dobila preporuku s obzirom na najbolju mikroklimu, a uz podatak kako Virovitičko-podravska županija u odnosu na sve slavonske županije prednjači po broju oboljelih i umrlih od kardiovaskularnih bolesti – zaključio je dr. Včev. Grad Orahovica od početka projekta dao je punu podršku Fakultetu za izgradnju ovog centra što je potvrdio i povjerenik Rister.

– Grad od pokretanja Fakulteta ovdje u Orahovici ima vrhunsku suradnju s istim i njegovim čelnim ljudima pa smo tako nastavili i putem izgradnje ovog vrijednog Centra gdje smo ustupili zgradu za prenamjenu. Kao povjerenik Vlade inicirao sam ovaj sastanak kako bi uvidjeli kako napreduju radove i koliko u tome Grad može pomoći. Mi smo naravno na raspolaganju kao i do sada jer ovaj Centar će gradu donijeti jako puno u zdravstvu, ali i mnogim drugim granama – zaključio je Rister.

(www.icv.hr, vg)

22101kardiocentar 1

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content