Ova godina posvećena je sv. Josipu: Preporučimo mu svoje obitelji, posao, molimo za hrabrost i milosrđe

Svaka godina ima svog sveca zaštitnika, a ove godine riječ je o sv. Josipu, zaručniku Blažene Djevice Marije i Isusovom zemaljskom ocu i hranitelju. Njezino trajanje do 8. prosinca 2021. proglasio je papa Franjo apostolskim pismom Patris corde (Očinsko pismo).

Sveti Josip je i zaštitnik Katoličke Crkve, Drugog vatikanskog sabora, a od 2013. i Vatikana. Izabran je i kao zaštitnik hrvatskog naroda i Hrvatskog sabora.  U narodu ga se časti kao zaštitnika radnika, očeva i obitelji.

– Josip nas poučava također vrijednosti, dostojanstvu i radosti kada jedemo kruh, plod vlastitoga rada. Ta vrijednost Isusova oca bila je za papu Franju prigoda da uputi apel u korist rada koji je postao hitan društveni problem čak i u zemljama s izvjesnom razinom blagostanja. Važno je shvatiti – napisao je Papa – značenje rada koji daje dostojanstvo, koji postaje sudjelovanje u samom djelu spasenja te prigoda za ostvarivanje pojedinca i njegove obitelji, prvobitne jezgre društva. Tko radi, surađuje s Bogom, jer postaje pomalo tvorac svijeta koji nas okružuje.

DO POTPUNOG OPROSTA OD KUĆE

U ovoj godini, s obzirom na pandemiju koronavirusa, Sveta Stolica je odlučila izaći ususret svima onima koji se žele ispovjediti i zadobiti potpuni isprost, za sebe i one kojima ga namjenjuju, a možda ne mogu na svetu euharistiju ili do svećenika.

“Zbog zdravstvene krize prouzrokovane koronavirusom, mogućnost dobivanja potpunog oprosta na poseban se način proširuje na bolesne, stare i umiruće te sve one koji zbog opravdanih razloga nisu u mogućnosti napustiti svoje domove.

Oni to mogu postići odricanjem od svakog grijeha, molitvom pobožnosti na čast sv. Josipu te prikazujući Bogu teškoće i boli svojih života, imajući pritom namjeru što je moguće prije ispuniti tri standardna uvjeta za dobivanje potpunog oprosta” – stoji u uputama namijenjenima vjernicima.

Inače, za potpuni oprost potrebno je ispovjediti se, pričestiti i prikazati jednu molitvu na čast Svetom Ocu. Ove godine, ako je nemoguće ispuniti ove uvjete, ovu milost moguće je zadobiti na druge načine:

  • Najmanje 30 minuta meditirati o molitvi Gospodnjoj ili sudjelovati na duhovnoj obnovi (u trajanju od najmanje jednog dana) koja uključuje meditaciju o sv. Josipu.
  • Napraviti duhovno ili tjelesno djelo milosrđa, slijedeći primjer sv. Josipa.
  • Molitva krunice u obiteljima i među zaručnicima.
  • Svakodnevno povjeravati svoje dnevne poslove zaštiti sv. Josipa, zativati zagovor sv. Josipa da oni koji traže posao pronađu dostojanstveno zaposlenje.
  • Moliti Litanije sv. Josipa (katolici koji pripadaju latinskoj tradiciji) ili akatist sv. Josipu (katolici koji pripadaju bizantskoj tradiciji), ili bilo koju drugu molitvu sv. Josipu primjerenu ostalim liturgijskim tradicijama, za progonjenu Crkvu i za pomoć svim kršćanima koji trpe različite vrste progona.

Ujedno, potpuni oprost dodjeljuje se svim vjernicima koji će moliti bilo koju zakonski dopuštenu molitvu ili čin pobožnosti na čast sv. Josipa – npr., “K tebi se, o sveti Josipe” – osobito na dane 19. ožujka (blagdan sv. Josipa), 1. svibnja (blagdan sv. Josipa radnika), blagdan Svete obitelji, na Nedjelju sv. Josipa (prema bizantskoj tradiciji) te svakog 19. u mjesecu i svake srijede (dani koji su u latinskoj tradiciji posvećeni ovom svecu).

OKVIR: MOLITVA SVETOM JOSIPU

Papa je vjernicima uputio i molbu da cijele ove godine mole molitvu ovom svecu, kako u svojim obiteljima, tako i tijekom svetih misa:

Zdravo, Otkupiteljev čuvaru,

i zaručniče Djevice Marije.

Tebi je Bog povjerio svoga Sina;

u tebe je Marija stavila svoje pouzdanje;

s tobom je Krist postao čovjekom.

O, Blaženi Josipe, pokaži se ocem i nama,

i vodi nas na putu života.

Daj nam postići milost, milosrđe i hrabrost,

te nas brani od svakoga zla. Amen.

(www.icv.hr, izvor: svetijosip.com)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content