Plenković: Donacije za područje pogođeno potresom bit će oslobođene PDV-a

U zgradi Nacionalne i sveučilišne knjižnice održana je 36. sjednica Vlade. Na dnevnom redu su se našle informacije o aktualnom stanju vezanom za potres te o koronavirusu, piše Večernji.hr.

– Održani su sastanci novog Stožera, osobno sam bio na terenu u utorak, obišli smo i područja koja su jako razrušena i veće gradove te stekli dodatni uvid. Nakon potresa koji je bio i sinoć sve su službe bile odmah na terenu, pomoć građanima su pružali Crveni križ i brojni volonteri. Vraćena je struja, popravljaju se ceste, proširuje se telefonski signal – rekao je u početku sjednice premijer Andrej Plenković.

– Stigla je međunarodna pomoć, stiže i danas, nastoji se u najkraćem roku osigurati svima onima koji su ostali u svojim domovima kod svojih kuća smještaj koji je siguran. Važno je da se sva ta pomoć i potpora dobro koordinira i kanalizira onima kojima je najpotrebnija. Želim se zahvaliti inženjerima na svemu što rade u procjenama šteta kako bi znali u kojem su stanju pojedini objekti te Crvenom križu i Karitasu na brojnoj pomoći koja se daje – rekao je Plenković.

Govorio je i o cijepljenju protiv koronavirusa.

– Vidjeli ste cijepljenje članova Vlade i predsjednika Republike, EMA je odobrila cjepivo Moderne. U Hrvatsku bi prvo cjepivo moderne trebalo doći 11. siječnja, oko 4.000 doza – rekao je.

– Osuđujemo scene i akte nasilja koji su se dogodili u Americi. To je bio napad na američku demokraciju. Jedan pokušaj koji nije nikako dobra epizoda u povijesti američke demokracije – rekao je premijer.

Premijer je čestitao Božić vjernicima pravoslavne vjere te našim skijašima odlične rezultate na Snježnoj kraljici. Ministar branitelja i potpredsjednik Vlade Tomo Medved te čelnik novog Stožera rekao je kako će članovi stožera danas obići čelnike lokalne samouprave.

– Postavljeno je 155 stambenih kontejnera i 19 šatora. Opskrbljene su žurne službe s 32.000 litara goriva. Na uklanjanju oštećenih dimnjaka, sanaciji krovišta i sl. hrvatska vatrogasna zajednica provela je 2633 intervencije na čemu je organizirano na dnevnoj bazi oko 600 vatrogasaca – rekao je Medved.

– Nijedan čovjek bez obzira na kojem dijelu potresom zahvaćenog područja neće biti zaboravljen – poručio je Medved.

O stanju s koronavirusom govorio je ministar Vili Beroš.

– Od početka cijepljenja u Hrvatskoj je aplicirano 20.603 doze. 37 posto odnosi se na zdravstvo, 56 posto na domove za starije i nemoćne – rekao je Beroš.

– Cjepivo Moderne je logistički praktičnije i manje zahtjevno. Hrvatskoj je namijenjeno 56.000 doza tijekom siječnja i veljače, a do kraja ožujka 90.000 – rekao je Beroš.

Premijer je najavio izmjenu Pravilnika o provedbi Općeg poreznog zakona kojom će donacije isporučene na područje pogođeno katastrofalnim potresom biti oslobođene plaćanja PDV-a.

– Ovo je još jedna važna gesta, slična onoj koje smo napravili u vrijeme mjera koje su se odnosile na pandemiju Covida-19. Na taj način ove donacije neće biti opterećene ni porezom na dobit niti porezom na dohodak, odnosno predstavljat će porezne olakšice – rekao je. Najavio je i kako će potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić nakon sjednice Vlade detaljnije obrazložiti izmjene toga pravilnika.

(vecernji.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content