Pozitivne brojke na demografskom planu: Na području grada Virovitice prošle godine rođeno više beba nego u 2019.

Grad Virovitica jedan je od onih koji je, pokazuje veliko terensko istraživanje portala Gradonačelnik.hr, 2020. godinu završio s pozitivnim demografskim trendom, odnosno rastom broja rođenih beba u odnosu na godinu ranije.

Prema podacima o broju novorođenih u Općoj bolnici Virovitica, u 2019. godini rođeno je 138 beba čije je prebivalište na području Virovitice, dok ih je u 2020. godini rođeno 10 više, odnosno 148.

Niz je mjera kojima Grad Virovitica pomaže i prati obitelji od rođenja djeteta pa do završetka fakulteta. Pomoć koju Grad Virovitica isplaćuje povodom rođenja djeteta iznosi 1.000 kuna za prvo dijete, 2.000 za drugo te po 1.000 kuna više za svako dijete.

– Sa sedam milijuna kuna godišnje sufinanciramo rad Dječjeg vrtića Cvrčak, udžbenike i radne materijale za učenike u školama, osiguravamo besplatan prijevoz djece na nastavu u školama čiji je osnivač Grad Virovitica – ističe gradonačelnik Ivica Kirin.

Što se tiče ulaganja u visoko školstvo, Grad Virovitica je u 2020. godini izdvojio oko 400.000 kuna za studentske stipendije, a studenti stipendiju u mjesečnom iznosu od 800 kuna primaju svih 12 mjeseci. Osim toga, za rad Visoke škole Virovitica je u protekloj je godini osigurano 50.000 kuna kako bi se mladima omogućilo studiranje nadomak doma. Od ove godine Grad sufinancira i rad studija Drvne tehnologije kojemu je započela prva akademska godina. Kao pomoć i poticaj razvoju i očuvanju drvne industrije u gradu i županiji za svaki semestar izvođenja nastave Grad Virovitica izdvojit će 125.000 kuna.

– U razdoblju od 2018. godine u zgrade odgoja i obrazovanja putem obnova kao i energetskih obnova i izgradnje uloženo je 25.000.000 kuna kako bi se poboljšali materijalni i tehnički uvjeti, proširili kapaciteti i podignula kvaliteta usluga. Jedan od nama dražih projekata u protekloj godini je novi dječji vrtić u Svetom Đurađu koji je otvoren u sklopu dječjeg vrtića Cvrčak i u čiju je izgradnju uloženo 5,6 milijuna kuna. Cvrčak danas ima ukupno 500 djece i po prvi put u novoj pedagoškoj godini upisana su sva djeca s liste, izuzev onih koji još nisu napunili godinu dana – kaže I. Kirin.

U sklopu projekta vrijednog preko 83 milijuna kuna izgrađen je i novi Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju koji je suvremeno opremljen te prilagođen potrebama djece s teškoćama u razvoju, kao i trodijelna sportska dvorana Osnovne škole Vladimir Nazor.

Nadalje, naklon preseljenja Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju u novu, modernu zgradu, stara zgrada vraćena je vlasniku, Gradu Virovitici, koji ju je zbog velikog broja neupisane djece prijašnjih godina odlučio iskoristiti i prenamijeniti za potrebe vrtića. Vrijednost radova na uređenju stare zgrade COOR-a, odnosno na unutarnjoj adaptaciji iznosi više od milijun kuna.

Važno je napomenuti da Grad Virovitica kontinuirano izdvaja sredstva i za rad sportskih klubova u koje su prvenstveno uključena djeca predškolske i školske dobi, a u ovoj godini taj iznos će biti 1,6 milijuna kuna.

(gradonacelnik.hr, virovitica.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content