Predsjednik županijskog Ceha ugostitelja HOK-a: Situacija je teška, nadamo se početku rada u ožujku

Epidemiju koronavirusa osjetili su svi poduzetnici i obrtnici, neovisno kojom se djelatnošću bave, ali u svakom slučaju postoji i ona kategorija koja je ovu krizu osjetila do te mjere da neki od njih razmišljaju dali da se dalje nastave svojom djelatnošću. Prvenstveno se to odnosi na djelatnike u ugostiteljstvu kojih kao što znamo nije mali broj.

Naime, na području Virovitičko-podravske županije registrirano je 135 obrta u ugostiteljstvu koji zapošljavaju oko 400 djelatnika, a u samom gradu Virovitici 52 ugostiteljska objekta sa 160 zaposlenih djelatnika. Kako se ova kriza koja je započela prošle godine, prvo skraćivanjem radnog vremena, pa onda i zatvaranjima ugostiteljskih objekata, odrazila na naše ugostitelje rekao nam je predsjednik Ceha ugostitelja HOK Područne obrtničke komore VPŽ Hrvoje Šimunović koji se i sam bavi ugostiteljskom djelatnošću u Virovitici.

– Situacija je dakako vrlo teška i vjerujem da se kod većeg broja ugostiteljskih djelatnika javlja neizvjesnost od vremena što dolazi, ali svi se nadamo boljem vremenu. Iluzorno je i govoriti koliko su ugostitelji izgubili na svom poslovanju, jer to su troškovi za čije će namirivanje trebati puno vremena, truda i odricanja. Drago nam je da je država prepoznala našu patnju pa je subvencionirala plaće zaposlenih ugostiteljskih djelatnika. Čekamo da nam još pomognu i sa plaćanjem troškova režija kako su obećali. Za sada to još nije zaživjelo, ali nadamo se da će i to uskoro doći na red – rekao je Hrvoje Šimunović koji je istaknuo želju da terase ugostiteljskih objekata počnu raditi barem početkom ožujka.

– Svi mi ugostitelji potpuno se slažemo s činjenicom da je zdravlje nas, naših djelatnika, kao i svih ostalih građana najvažnije i to poštujemo. Djelomičnim saznanjem da bi se prvo trebale otvoriti terase na otvorenom prostoru, što je i najlogičnije. Bilo bi dobro da počnemo raditi početkom ožujka kada se vrijeme proljepša i bude toplije. Bar se nadamo da će biti toplije, jer dobro znamo da terase po hladnijem vremenu trebaju biti zagrijane. Dakle prvo treba imati terasu pa namjenska ogrjevna tijela odnosno peći za grijanje, a onda i novac da bi se namirili troškovi grijanja. To kod nas na kontinentu rijetko tko može imati, a na terasama na Jadranu je druga stvar. Dakle idealno bi bilo kada bi barem terase počele raditi u ožujku i kada bi ipak bilo toplije. Osim što bi se radom ipak malo počeli opravljati od teške situacije, to bi bilo i ono vrijeme koje je potrebno da se do našeg blagdana Uskrsa kada se očekuje povećan broj gostiju u ugostiteljskim objektima, dobro pripremimo sa svojim uslugama – zaključio je Hrvoje Šimunović napomenuvši da su naši ugostitelji složni i čvrsti u svojim stavovima, pa se zajednički nadaju da će prebroditi i tu tešku krizu.

(www.icv.hr, bs)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content