Presica Stožera: Donesene nove odluke o granicama, prvi puta nakon 22. studenog hospitaliziranih je ispod 2.000

Stožer civilne zaštite održao je redovnu konferenciju za medije u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

Izvijestili su kako je danas u Hrvatskoj 1.135 novih slučajeva koronavirusa, a 26 osoba je preminulo. Ukupno je u Hrvatskoj danas aktivno 5.300 slučajeva. Najmlađa preminula osoba je 49 godina, imala je dijagnozu maligne bolesti. Prosjek preminulih je 78,9 godina, piše Večernji.hr.

– Prije tjedan dana smo imali 1.896 novooboljelih od 9.191 testiranja. Pad u ova tri dana ovoga tjedna je 36,18 posto. Imamo silazni trend novooboljelih. 14-dnevna stopa incidencije je 314,4 osoba. Na ljestvici zemalja EU zauzimamo 11. mjesto, sada smo u donjoj polovici ljestvice. Što se tiče smrtnosti tu smo na 20. mjestu. Cijepljeno je 34.553 osobe od čega je 16 tisuća iz sustava zdravstva, 15 tisuća iz sustava domova za starije, a ostalo su žurne službe i civili u Sisačko-moslavačkoj županiji. Tamo je ukupno cijepljeno 3373 osobe – rekao je Krunoslav Capak.

– U ovim izazovnim vremenima motivira svaka promjena na bolje. Stopa incidencije ukazuje na odgovornost građana i učinkovitost mjera. Danas je prvi puta nakon 22. studenog pad hospitaliziranih ispod 2.000. Ove mjere doista djeluju, no moramo i dalje biti oprezni, uvijek korak ispred ugroze. Naše balansirane mjere polučuju rezultate, taj balans je pobjednička formula kada je riječ u borbi protiv epidemije. Imamo brojne upite o zatvaranju Arene Zagreb, danas ih je 12. No, mi volimo biti pripremni i nekoliko koraka ispred. Nećemo je još zatvarati – rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Dr. Alemka Markotić rekla je kako ima dvije stvari za reći, od kojih je jedan apel.

– Jedan dio bolesnika i onih koji imaju komorbiditete dođe nekad prekasno u bolnicu ili se prekasno jave svojim liječnicima. Upozoravam sve one koji imaju kronične bolesti da čim imaju izraženije simptome, odmah se jave svom liječniku ili u bolnicu. Druga stvar koja je važna, poslije Covida se događaju različite posljedice po zdravlje onih koji su preboljeli Covid – kazala je Markotić.

– Poslije Covida se sve više jasno događaju različite posljedice po zdravlje onih koji su preboljeli covid. Izašla je jedna studija u prestižnom časopisu Lancetu, to je studija koja je obuhvatila najduže razdoblje i najveći broj ispitanika. Kolege iz Kine pratili su oko 1733 bolesnika nekih šest mjeseci. To je najznačajniji broj ispitanika dosad i najdulje vrijeme praćenja. Zabrinjavajuće je da je praktično 76 posto bolesnika praćenih šest mjeseci, imalo barem jedan od nekakvih simptoma koji su utjecali na kvalitetu života i zdravstveno stanje. Moram napomenuti da su češći simptomi bili kod žena, iako je nešto veći bio omjer muškaraca, 52 posto u ispitanih. Ono što je najčešće zabilježeno dosad da je jedan jako izražen umor i slabost mišića, kod gotovo 63 posto bolesnika.  Zatim, iza toga slijedi njih 26 posto koji su imali probleme sa spavanjem, a gotov 23 posto je imalo određene psihičke tegobe, depresija, uznemirenost… – pojasnila je Markotić.

Ministar Davor Božinović kazao je kako su danas donijeli novu odluku o privremenoj zabrani ograničavanja prelaska graničnih prijelaza RH. Trenutna je na snazi do 15. siječnja.

– Popis država koji je sastavni dio ove odluke donosit će HZJZ, a prema njima će se primjenjivati posebne epidemiološke mjere. Trenutno su na tom popisu Velika Britanija i Južnoafrička Republika. Karantena se njima može smanjiti na sedam dana ako osoba sama o svom trošku napravi PSC test i on bude negativan – kazao je Božinović.

Capak je rekao kako je do danas prijavljeno 86 nuspojava cjepiva protiv koronavirusa.

– Neke od tih prijava će se odbaciti kao da ne mogu biti posljedica cjepiva, a neke će se zabilježiti kao posljedica. Većina nuspojava su blage temperature, bol na mjestu cijepljenja, glavobolja… Imali smo i ozbiljnih nuspojava. Specijalizantica iz Bjelovara imala je određene neurološke tegobe nakon cijepljenja, no povjerenstvo je donijelo odluku da se ne radi o posljedici cjepiva nego su joj aplicirani kortikosteroidi – rekao je Capak i dodao kako druga doza cjepiva počinje nakon tri tjedna. Cjepiva se ne mogu kombinirati, istaknuo je.

– Prelazak na drugu fazu prioriteta ovisi o situaciji u županijama. Neke županije su očito riješile prvu fazu, zdravstvene djelatnike i djelatnike u domovima socijalne skrbi pa mogu prijeći na drugu fazu. Nema potrebe za masovnim cijepnim mjestima jer dobivamo male količine cjepiva. Ako nam dođe Astra Zeneca onda ćemo se dogovoriti – naglasio je Capak.

Capak je odgovorio i na pitanje o manjem broju testiranja.

– Smanjeni broj testiranja je zato što su smanjeni zahtjevi. Netko treba odlučiti da će doći na test ili treba dobiti uputnicu od liječnika primarne zdravstvene zaštite, nešto su smanjeni zahtjevi u ovom trenutku. S obzirom na mali udio pozitivnih u ukupno testiranih, očito nema ni potrebe da ti zahtjevi budu veći – rekao je.

(vecernji.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content