Ravnatelj PP Papuk Jurenac uputio apel izletnicima: Pratite vremensku prognozu i uvijek sa sobom ponesite adekvatnu odjeću i opremu

U Parku prirode Papuk proteklog su vikenda život izgubila dva muškarca iz Požeško-slavonske županije. Prema do sada dostupnim informacijama, muškarci su bili odjeveni u tanku odjeću i tenisice, koji su bili neadekvatni za vremenske uvjete koji su se u nedjelju izmijenili na Papuku.

– Temperaturne razlike od oko 20 Celzijevih stupnjeva tog dana i izuzetno loše vremenske prilike učinile su svoje. Pretpostavljamo da ih je uz sve vremenske nedaće zatekao i mrak, što je rezultiralo potpunom dezorijentiranošću tih jadnih ljudi. U takvim okolnostima teško je orijentirati se u prostoru kao što je Papuk, posebice onima bez potrebnog znanja i iskustva u takvim neprilikama – rekao je ravnatelj Parka prirode Papuk Alen Jurenac koji je, kao i mnogi drugi, zaprepašten ovim nemilim događajem.

SVA LICA PAPUKA Evo što se točno događalo u nedjelju na području gdje su dan kasnije pronađena smrznuta tijela

– Svi oni koji se odluče na višesatne ture Papukom trebaju se prethodno raspitati o području kojim će se kretati te se svakako kretati u grupama kako bi jedni drugima mogli priskočiti u pomoć. Uz to moraju biti i adekvatno odjeveni, dakle na sebi ili u svom rancu imati i odgovarajuću toplu zimsku odjeću i obuću, odnosno svu onu potrebnu opremu koju koriste rekreativci ili planinari, ovisno na što se odlučite – upozorava Jurenac te naglašava važnost praćenja vremenske prognoze.

– Praćenje vremenske prognoze je obvezno, jer svjedoci smo da se unutar jednog dana mogu promijeniti sva četiri godišnja doba, a u situacijama kada se najavljuje nevrijeme, nikako ne kretati na hodnju Papukom. Svima onima kojima je područje Papuka nepoznato, sve potrebne informacije mogu dobiti od naših djelatnika, a postoje i turističke karte, kao i prigodni materijali gdje se može doći do potrebnih podataka. Radi se o preko 200 kilometara ucrtanih i označenih planinarskih puteva, tako da kretanje šumom ne bi trebalo biti komplicirano – naglasio je Jurenac i apelirao na odgovornost posjetitelja.

138533445 10159203548193324 7997069347992632656 n
Foto: PP Papuk Facebook

– Na tjednoj bazi, u ovom zimskom periodu, Papuk posjeti oko 2.000 do 2.500 ljudi. Tijekom ljetne sezone te brojke su još i veće, a od ukupnog broja ljudi, po našoj procjeni, nekih 25 posto se odlučuje na osvajanje nekih od papučkih vrhova, a najviša njegova točka je 954 metra nadmorske visine. U tom slučaju važno je ne podcijeniti Papuk, odnosno ne precijeniti svoje mogućnosti. Takvih primjera prošle godine je bilo oko desetak, a toliko će ih sigurno biti i ove godine. S tim razlogom povezani smo sa Gorskom službom spašavanja, a i velik dio naših djelatnika ujedno su i članovi HGSS-a čime se znatno doprinosi sigurnosti naših posjetitelja – istaknuo je Jurenac.

(www.icv.hr, bs)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content