Ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba Bujević posjetila Viroviticu: Govorilo se o uvođenju telemedicinskih usluga na području VPŽ

Ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, Maja Grba Bujević, posjetila je Virovitičko-podravsku županiju. Na radnom sastanku, koji se održao u prostorima Virovitičko-podravske županije, sudjelovali su župan Igor Andrović i njegov zamjenik Marijo Klement, ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu VPŽ, Lahorka Weiss, ravnatelj Doma zdravlja VPŽ dr. Ivica Fotez, kao i pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, branitelje i socijalnu skrb VPŽ Melita Sirovica.

Na sastanku je o ulaganju u zdravstveni sustav, posebno onaj vezan za hitnu medicinu na području VPŽ, ravnateljicu Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, upoznao virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

– Uz konstantna ulaganja u opremu, energetsku obnovu, subvencioniranje kreditnih linija liječnika, ove godine očekujemo započeti s gradnjom zgrade Zavoda za hitnu medicinu Virovitičko-podravske županije. Tako će zavod biti smješten na jednom, a ne kao trenutno, na tri mjesta, čime ćemo dodatno poboljšati zdravstvenu brigu i skrb za naše stanovnike, ali i poboljšati uvjeta rada naših liječnika i medicinskog osoblja. Svjesni smo i koliko je u zdravstvenom sustavu važna brza i pravodobna intervencija, pa smo tako u zadnje dvije godine nabavili 12 vozila za Zavod hitne medicine VPŽ, čiji vozači, godišnje, izvoze više od milijun kilometara – između ostalog je kazao župan Igor Andrović.

grba posjet
foto: K. Toplak

Tema sastanak bilo je povezivanju zdravstvenih ustanova putem sustava telemedicine. Navedeni sustav omogućuje dijagnostiku, liječenje i kontrolu pacijenata na daljinu, što je neophodno za unaprjeđenje sustava zdravstva, posebice na udaljenim područjima. Telemedicina obuhvaća usluge teleradiologije, kardiologije/holter EKG i holter tlaka, transfuzije, teleneurologije, hemodijalize, ali i e-usavršavanja. Mrežu i opremu za uvođenje telemedicinskih usluga, edukaciju zdravstvenih djelatnika, kao i tehničku podršku, 24 sata dnevno, sedam dana u tjednu, osigurava Hrvatski zavod za hitnu medicinu.

Maja Grba Bujević, naglasila je kako mogućnosti telemedicine predstavljaju budućnost zdravstva.

– HealthNet projekt je pokrenula Vlada RH, a predstavlja povezivanje svih javnih zdravstvenih ustanova u jedinstvenu mrežu. Spajanje na HealthNet mrežu je temeljni preduvjet za uvođenje telemedicinskih usluga. Kroz ovaj sustav, pristup zdravstvenim servisima je odvojen od internet prometa, a korištenje za zdravstvene ustanove je besplatno. Uz mogućnosti telemedicine nema potrebe za odlaskom u druge zdravstvene ustanove, čime se štedi i vrijeme i novac, a pritom se ubrzava zdravstveni proces – istaknula je Maja Grba Bujević.

IMG 7481
foto: K. Toplak

Primjerice 2011. telemedicinske usluge koristile su se u 1.013 navrata, a u 2020. godini 63.409 puta. Na području Virovitičko-podravske županije jedan je aktivni HealthNet centar (Opća bolnica Virovitica). HealthNet mrežu imaju, ali ju treba aktivirati u Pitomači, Suhopolju, Slatini i Orahovici. Na sastanku je govoreno i o nekim drugim područjima, odnosno općinama na području VPŽ, za koje će se pokrenuti proces uključivanja. Prvenstveno se tu mislilo na općinu Voćin koja je površinski najveća općina u VPŽ.

– Svaka mogućnost, kojom će zdravstvena briga i skrb biti dostupnija stanovnicima naše županije nas zanima. Uvođenje telemedicine zasigurno će smanjiti i liste čekanja i ubrzati provođenje zdravstvenih usluga stanovnika Virovitičko-podravske županije – rekao je župan Andrović.

(www.vpz.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content