RAZVOJNA AGENCIJA VIDRA Emina Kovač: Čekaju nas investicije koje rješavaju važna infrastrukturna i poljoprivredna pitanja

VIDRA je krucijalna razvojna agencija Virovitičko-podravske županije, ali i šire. U studenom 2020. godine odlukom ministrice Nataše Tramišak produljen joj je status regionalnog koordinatora do 31. prosinca 2023. godine, odnosno do završetka trajanja financijske perspektive 2014.-2020.

– Godina 2020. bila je iznimno izazovna, a isto očekujemo i u 2021., u kojoj će regionalni koordinatori imati značajnu ulogu u provedbi Mehanizma za oporavak i otpornost koji je „težak“ 10 milijardi eura – kazala je u uvodu Emina Kovač, ravnateljica Agencije za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije VIDRA.

Niz je projekata koji će se provoditi u vremenu pred nama.

– Pojedini projekti koji u sebi sadrže infrastrukturne elemente traju do tri godine te se stoga njihova provedba proteže od ranijih godina i traju čak do kraja financijskog razdoblja, tj. 2023. godine. U 2021. godini u provedbi će biti ukupno 81 projekt ukupne vrijednosti 506.075.937,40 kuna. To će odraditi naš Odjel za provedbu programa i projekata koji je zadužen za provedbu svih projekata koji se financiraju iz nacionalnih te EU sredstava, a čiji su prijavitelji Virovitičko-podravska županija, jedinice lokalne samouprave, institucije kojima je osnivač Virovitičko-podravska županija ili jedinice lokalne samouprave. Financijski najznačajniji projekti su Uređenje turističko-rekreacijskog centra Jezero – Hercegovac – Ružica grad te Centar za kulturu zdravlja Dvorac Janković u Cabuni – istaknula je Emina Kovač.

ZUPANIJA cabuna1 kt Custom

RAZVOJ CIJELE REGIJE

Iznimno značajna sredstva Virovitičko-podravska županija dobit će i kroz dodatak 2 Razvojnom sporazumu za Slavoniju, Baranju i Srijem.

– U Našicama je u listopadu 2020. godine potpisan sporazum kojim se jamči da će se u narednom razdoblju iznaći sredstva za realizaciju brojnih važnih projekata s naše županije. To su: izgradnja Centra za pametnu poljoprivredu i ICT djelatnosti u vrijednosti 24,8 milijuna kuna, izgradnja i opremanje sušionice povrća u vrijednosti 225,8 milijuna kuna, istraživanje geotermalnog potencijala na području Virovitičko-podravske županije u vrijednosti 20 milijuna kuna i izgradnja regionalne klaonice s rasjekaonicom mesa i hladnjačom u općini Čađavica u vrijednosti 31 milijun kuna. Za navedene projekte u tijeku su izrade potrebne dokumentacije kako bismo bili spremni za prijavu na EU fondove – ističe E. Kovač, naglasivši kako Razvojna agencija VIDRA nastavlja sa svojim ciljevima i u ovoj godini.

Oni su, objašnjava, usmjereni na postizanje održivog povećanja životnog standarda za sve građane Virovitičko-podravske županije te uključivanje u izradu i implementaciju strateških projekata koji su od šireg značaja za cjelokupnu regiju Slavonije, Baranje i Srijema.

– U odnosu okruženja na razini županija to je svakako regionalni razvoj te povećanje konkurentnosti gospodarstva Virovitičko-podravske županije – zaključila je ravnateljica Emina Kovač.

(www.icv.hr, vl, kt)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content