Ako pijete antibiotik, pripazite na ove namirnice: Nikako ih ne bi trebali konzumirati

Antibiotici su jedno od najvažnijih medicinskih postignuća 20. stoljeća. Njima se liječe bakterijske infekcije pa su i među najčešće propisivanim lijekovima. No poznato je da bakterije mogu postati otporne na antibiotike, a to se događa ako ih uzimate kad ne treba, ako je doza prevelika ili ako je terapija preduga. Usto interakcija antibiotika i nekih namirnica može imati neželjene posljedice, piše Večernji.hr.

Alkohol

Alkohol ne bi trebalo piti ni s jednim lijekom jer interakcija može biti opasna, upozorava dr. Thomas Loescher, specijalist za zarazne i tropske bolesti i član Saveza njemačkih internista (BDI).  Alkohol može povećati ili smanjiti učinak lijekova, a lijekovi mogu pojačati učinak alkohola. Antibiotici nisu izuzetak.

– U kombinaciji s alkoholom antibiotik metronidazol, koji se propisuje za vaginalne i crijevne upale, izaziva glavobolje, mučninu i povraćanje – rekao je Loescher.

Mlijeko

Mlijeko i ostali mliječni proizvodi remete metabolizam lijekova, uglavnom zbog prisutnosti kalcija.

– Kalcij poništava učinak mnogih lijekova, posebno antibiotika – tvrdi Ursula Sellerberg, glasnogovornica njemačke komore ljekarnika (BAK).

– Neki antibakterijski agensi vezuju se s kalcijem u crijevima i stvaraju složene molekule koje su toliko stabilne da se kroz crijevni zid ne mogu probiti u krvotok – objasnila je. Rezultat toga jest da se lijekovi ne metaboliziraju i njihov aktivni sastojak biva izlučen bez ikakva učinka. Pojava je najčešća pri uzimanju tetraciklina i fluorokinolona. Sellerberg zato savjetuje da se mliječni proizvodi izbjegavaju dva sata prije i poslije uzimanja antibiotika.

Mineralna voda 

Mineralna voda, bila gazirana ili ne, sadrži puno minerala poput kalcija, željeza i magnezija. Kao i u slučaju kalcija u mlijeku, minerali se mogu vezati uz aktivne sastojke antibiotika i pretvoriti ih u neučinkovite. Stoga i mineralnu vodu treba izbjegavati dva sata prije i poslije antibiotika.

– Uvijek je sigurnija opcija popiti lijek s čašom vode iz slavine – rekla je Sellerberg.

Voćni sok 

Voćne sokove treba izbjegavati prije uzimanja antibiotika.

– Oni sadrže određene inhibitore enzima koji mogu poremetiti metabolizam nekih lijekova u crijevima i jetri – objasnila je stručnjakinja.

(vecernji.hr)

- PROMO -

 

 

Povezane vijesti

Skip to content