Capak: Imamo još deset sumnji na britansku varijantu, čekamo potvrdu

U posljednja 24 sata zabilježeno je 388 novih slučajeva zaraze virusom. Preminulo je osam osoba. Premijer Andrej Plenković jučer je na sjednici Vlade rekao ako sve bude dobro do 1. ožujka da postoji mogućnost ublažavanja nekih mjera.

Na redovnoj konferenciji za novinare ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak iznio je informacije o epidemiološkoj situaciji, piše Večernji.hr.

– Ova brojka od ovoga tjedan je za pet posto manja nego prošlog tjedna. Prvi puta nakon nešto više od mjesec dana da je dnevna brojka nešto malo veća. Incidencija nam je 111, 4. Splitsko-dalmatinska ima najveću, Istarska ima najmanju. Nalazimo se na 3. mjestu u EU po incidenciji. Nižu imaju samo Finska i Danska – kazao je Capak.

Britanski soj

– Imamo 11 potvrđenih slučajeva. HZJZ je uveo screening test na nove varijante, od 17 uzoraka imamo deset sumnji na britansku varijantu. Poslali smo i infektivnu kliniku na potvrdu – kazao je Capak.

– Prvo bi htjeli dobiti potvrdu, je li test u redu i kakva mu je specifičnost – kazao je Capak.

Nova mutacija u Hrvatskoj

– Riječ je o osobi koja je bila testirana u HZJZ-u, a kolege iz Ruđera su pronašli tu jednu mutaciju. To je jedna moguća mutacija na šiljatom proteinu. Ja to ne bih nazvao brazilskim, to može biti i hrvatska varijanta – rekao je Capak.

Cijepljenje u Hrvatskoj

– Sljedeći tjedan dolazi 23.400 uzoraka Pfizera, 25. veljače 16.800 doza Moderne i danas je stiglo 33. 600 AstraZenece. Više od 700.000 doza do kraja ožujka bi trebalo stići. Završetak druge faze cijepljenja teško je predvidjeti – kazao je Capak.

– Novinari spadaju u skupinu radnika poput stjuardesa, ljudi koji rade na aerodromima. Ima čitav niz zanimanja koja su prioritetna. Mi imamo zahtjev od HND-a da se razmotri i da se novinare stavi na prioritet kada se završi ova druga faza – rekao je.

Nabava ruskog cjepiva

Moramo razmišljati o tome da isporuka ne bude kako je dogovorena, kazao je ministar zdravstva Vili Beroš.

– Već smo se obratili ruskim zdravstvenim vlastima da nam proslijede dokumentaciju – kazao je Beroš.

– Sve ono što je neprovjereno ne dolazi u obzir, ali naravno da smo se okrenuli prema nekim drugim situacijama. Sada je više nego jasno koje su opcije da se uveze neko cjepivo koje nije evaluirano – rekao je.

Praćenje oboljelih

– Prate se svi bolesnici koji su imali teži oblik bolesti. Imali smo sastanak i sve medicinske struke su uključene. Nema tu još rezultata, analiziramo podatke, prati se s različitih aspekata pacijenti. Razlika je između prvog vala i ovog. Pokazano je da je nešto više žena imalo teže oblike a poslije toga i posljedice. Ovo je bolest s puno lica i u akutnoj i post fazi – kazala je Alemka Markotić.

(vecernji.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content