DVD Orahovica dobilo novo navalno vozilo od MUP-a RH: U VPŽ stiže još devet vozila

Projektom Ministarstva unutarnjih poslova, a uslijed suradnje Vatrogasne zajednice Virovitičko-podravske županije i Dobrovoljnog vatrogasnog društva Orahovica, isto društvo dobilo je novo navalno vozilo – autocisternu. Vatrogasna vozila nabavljaju se u sklopu projekta „Modernizacija vozila vatrogasnih postrojbi Republike Hrvatske“ te su u iznosu od 85 posto sufinancirana sredstvima fondova EU, putem Operativnog programa konkurentnost i kohezija. Ostatak sredstava ide iz državnog proračuna, a ukupna vrijednost projekta procjenjuje se na 256,3 milijuna kuna. Ovim projektom je nabavljeno ukupno 94 vozila, od čega će u Virovitičko-podravsku županiju stići deset, a prvo je već stiglo u Orahovicu.

– Vozilo je autocisterna marke Volvo, pogona na 4 puta 4 kapaciteta 6,7 tisuća litara vode. Ono što je posebno u ovom vozilu je puna oprema. Obične autocisterne su opremljene s tri puta manje opreme tako da je ovo jedno pravo navalno vozilo. Ono što je nama također jako važno je činjenica kako imamo obećanje, budući da je riječ o kupnji vozila sredstvima Europske unije, da će nakon 5 godina isto prijeći nama u trajno vlasništvo. Vrijednost ovog vozila je 2 milijuna kuna i moram reći kako smo iznimno sretni i ponosni što ga imamo jer je riječ o jednom od novijih vatrogasnih vozila kakvo je nama prijeko potrebno jer za sada imamo na korištenju autocisternu Ravnateljstva robnih zaliha te još jednu autocisternu kupljenu od strane Grada Orahovice. Isto tako uskoro će biti osnovan županijski Operativni centar, a očekujemo i osnivanje naše orahovačke Javne vatrogasne postrojbe. Za sada naš najveći problem je prostor, imamo stari vatrogasni dom s nedostatkom garažnog prostora i u tom smjeru smo pokrenuli projekt izgradnje novog vatrogasnog doma – rekao je zapovjednik DVD-a Orahovica Robert Orina.

1702dvdorahovicavozilo 2

U ime Vatrogasne zajednice VPŽ obratio se Stjepan Venus naglasivši koliko je ovaj projekt MUP-a više nego dobro došao društvima s područja županije.

– Sukladno našem dogovoru na sastanku VZ VPŽ sa svim društvima sa županije, DVD Orahovice je evo ovim projektom dobila autocisternu, DVD Virovitica dobit će dugo navalno vozilo, Pitomača kratko i Slatina šumarsko vozilo. Ovo je prvo vozilo koje je stiglo u našu županiju, a nakon slijedeća tri treba stići još šest kombi vozila iz Ministarstva poljoprivrede koje će dobiti DVD Četekovac, Donji Meljani, Voćin, Dugo Selo Lukačko, Veliki Rastovac i Čačinci i mi smo zahvalni svima koji su pomogli, ministru Božinoviću, županu Androviću te Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici. Konačan cilj je da sva naša društva budu adekatno opremljena i spremna za sve izazove – rekao je Venus.

Povjerenik Vlade RH za Grad Orahovicu Saša Rister naglasio je važnost dobivanja ovakvog vozila za orahovačko vatrogasno društvo.

– U ime Grada Orahovice od srca hvala svima koji u sudjelovali u ovom projektu nabave ovakvog vrijednog vozila koje će donijeti jednu jaču sigurnost ljudi i imovine na našem području. Ono što nam sada predstoji je svakako dugo očekivana izgradnja novog vatrogasnog doma i ja se nadam da ćemo što prije iznaći sredstva iz Europskih fondova kako bi ovo društvo imalo adekvatan prostor za svu opremu koju imaju – rekao je Rister.

1702dvdorahovicavozilo 3

Zamjenik župana VPŽ Darko Žužak također je izrazio ogromnu zahvalnost Vladi RH i MUP-u na velikj pomoći svim društvima u županiji.

– Vatrogasci su prva udarna snaga Civilne zaštite u Hrvatskoj i evo sada u ovoj pandemiji smo vidjeli koliko je važno da istu budu adekvatno pripremljeni. Zato hvala Vladi i MUP-u na razumijevanju i ovoj vrijednoj donaciji. Ukupna vrijednost kompletnog projekta je 256 milijuna kuna i MUP ne staje s tim jer slijede nove investicije i nove donacije vatrogascima diljem Hrvatske kako bili što opremljeniji i spremniji za sve vrste intervencija. Važno je reći da je prošle godine vatrogascima obnovljena i komunikacijska oprema što je također jako važno. Naravno, i mi smo upoznati s problemom vatrogasnom doma u Orahovici i svi ćemo zajedno učiniti maksimalne napore da se i taj problem riješi, odnosno taj projekt što prije realizira – zaključio je dožupan Žužak.

(www.icv.hr, vg)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content