Početna konferencija vrijednog projekta: Geotermalni izvori otvaraju ulaganja u poljoprivredu, turizam i obnovljive izvore energije Osječko-baranjske županije

Kako bi se stvorile pretpostavke za realizaciju projekta istraživanja potencijala geotermalne energije na svom području, odnosno korištenja tih resursa za proizvodnju energije te razvoj poljoprivrede i turizma, Osječko-baranjska županija pokrenula je projekt “Studijsko-tehnička dokumentacija geotermalnog potencijala Osječko-baranjske županije”, a jučer (petak) je održana i početna konferencija kojoj je nazočila ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak.

– Izuzetno smo ponosni na ovaj projekt, vrijedan 3,2 milijuna kuna, od čega je 2,8 milijuna sufinancirano od strane Europske unije. Vijesti koje imamo o geotermalnim potencijalima u našoj županiji su vrlo dobre i veseli nas mogućnost iskorištavanja ove vrste energije u budućnosti, prije svega u poljoprivredi, dobivanju električne energije, ali i zdravstvenom turizmu. Vrlo brzo bit će dovršena i kompletna studija nakon koje ćemo znati koji su točno potencijali svakog pojedinačnog geotermalnog izvora te ćemo biti korak bliže njihovu iskorištavanju u različitim područjima gospodarstva i turizma – rekao je na početku konferencije župan Ivan Anušić te dodao da je Island primjer zemlje koja sjajno koristi geotermalne izvore za razvoj gospodarstva.

– Hrvatska, a posebno njezin istok su bogati geotermalnim izvorima i sada je vrijeme da razvijemo i aktiviramo te potencijale, što će posljedično dovesti do stvaranja novih radnih mjesta i gospodarskog rasta – poručio je.

Projekt je odobren za financiranje od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, pa je 26. srpnja 2019. godine zaključen Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava između Ministarstva, Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU (SAFU) i Osječko-baranjske županije. Izvršitelj je zajednica ponuditelja Geoda Consulting d.o.o. iz Zagreba, Energetski institut Hrvoje Požar iz Zagreba i Crodux derivati dva d.o.o., s kojima je 25. rujna 2020. godine potpisan Ugovor o izradi dokumentacije geotermalnog potencijala OBŽ. U sklopu toga izrađena je i danas prezentirana Studija o mogućnostima iskorištavanja geotermalnog potencijala na području OBŽ, a rok za izradu Izvješća o geotermalnom potencijalu mikrolokacija je 25. travnja ove godine.

Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak izrazila je zadovoljstvo tijekom još jednog projekta na području OBŽ koji se financira iz fondova EU.

-Nove mogućnosti koje nam se otvaraju u novom programskom razdoblju 2021. – 2027. upravo ciljaju na korištenje pametne zelene energije, digitalizacije, digitalne transformacije i svega drugog što će doprinjeti kvalitetnijem rastu gospodarstva RH. Ti potencijali na području OBŽ su zaista kvalitetni resursi koji se mogu koristiti u energetske svrhe, poljoprivrednu proizvodnju i balneološke svrhe, odnosno razvoj kontinentalnog turizma. Sve tri opcije su otvorene, potencijale imamo, a Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU je na raspolaganju za kreiranje novih projekata koji će koristiti geotermalni potencijal kao izvor energije – kazala je ministrica Tramišak.

Dodala je kako na području OBŽ trenutno ima dogovorenih projekata u vrijednosti 5,8 milijardi kuna koji se financiraju iz fondova EU, a rok za njihov završetak je do 2023. godine, te da će svi projekti biti kvalitetno i na vrijeme realizirani.

– Nakon obavljenih analiza izdvojili smo lokacije koje su potencijalne za proizvodnju geotermalne vode iz geotermalnih vodonosnika na području županije. Ustanovili smo da postoji više od 11 lokacija koje se mogu koristiti u toplinarstvu, zatim sedam lokacija s temperaturama između 100 i 120 stupnjeva Celzijevih zadovoljavajućeg protoka i koje bi se mogle koristiti za proizvodnju struje putem modularnih elektrana, te tri lokacije na kojima bi se struja mogla proizvoditi putem velikih geotermalnih elektrana. Zadatak u drugom dijelu Studije je od svih tih lokacija, detaljno analizirati pet mikrolokacija, a mi smo se, na temelju tehnoloških i ekonomskih parametara, odlučili za područje Donjeg Miholjca, Osijeka, Čamagajevaca, Gata i Marijanaca – istaknula je Željka Sladović u ime izvršitelja projekta izrade dokumentacije.

(www.icv.hr, tj)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content