Grad Orahovica se javio na prijedloge Glasa poduzetnika: Traže ukidanje pojedinih nameta obrtima i poduzećima kako bi se amortizirali gubici

Udruga Glas poduzetnika krenula je s apelom za razumijevanje župana kao i svih gradonačelnika gradova i načelnika općina VPŽ da hitno i bez odgode ukinu pojedine namete obrtima i poduzećima ne bi li se barem malo amortizirali gubici, a sve u cilju očuvanja radnih mjesta i osiguravanja plaća radnicima. Stoga je Glas poduzetnika nakon tribine u Virovitici, uputio zamolbu svim jedinicima lokalne samouprave s područja županije za radni sastanak na koji se odazvao i Grad Orahovica.

– Cilj ovih sastanaka je kako bismo zajednički prošli kroz mjere jedinica lokalne samouprave, a na zajedničku korist kako poslodavcima, tako i radnicima i na kraju upravo JLS-ovima koji žive od punjenja proračuna istih. Iza nas je jedna izgubljena, ne samo poslovna godina, a od mnoštva stabala – Vladinih mjera, provedbi istih, kojekakvih ideja sa svih strana i koncepata – ne vidimo šumu – kaže voditelj regionalnog ureda Glasa poduzetnika Virovitica Zlatko Škrinjar te pojašnjava koji su to prijedlozi njegovog regionalnog ureda.

– Predlažemo ukidanje poreza na potrošnju za područje Virovitičko-podravske županije, smanjenje 50% prireza porezu na dohodak kroz sljedeće 4 godine od gradskih i lokalnih uprava i samouprava, osnivanje ili povećanje bespovratnih potpora za poduzetnike, obrtnike, OPG-ove iz županijskih, gradskih, lokalnih uprava i samouprava, zatim smanjenje 50% komunalnih naknada i doprinosa za sve poduzetnike, obrtnike, OPG-ove za vrijeme trajanja COVID-19 krize i vremena oporavka gospodarstva minimalno do 31.12.2021. te uključivanje gradova i općina pomoći stradalom području Sisačko-moslavačke županije po načelu obnove jedan grad=jedna kuća (prijedlog UGP tipska kuća) – pojašnjava Škrinjar te naglašava kako birokracija i korupcija koje svi građani godinama nose na leđima, neizvjesnost i onemogućavanje rada pojedinim djelatnostima već sad imaju nepovratne posljedice, od rasta nezaposlenosti pa do sve većeg zaduživanja države i pada konkurentnosti.

– Naš je cilj stvaranje novih vrijednosti, podizanje konkurentnosti, ostvarivanje profita na tržištu, što uostalom i puni gradski, županijski i državni proračun, a najmanje što očekujemo je efikasan javni servis bez korupcije, smanjenje birokracije i digitalizaciju sustava. Stoga vjerujemo da će većina gradonačelnika, načelnika, kao i župan podržati naše prijedloge jer bi nam svima trebao biti zajednički cilj – da napredujemo i da se naša županija počne strelovito uspinjati na ljestvici razvijenosti. Evo, Orahovica je na dobrom putu, pokazala je puno razumijevanje i vjerujem kako će njenim putem i ostali – zaključio je Škrinjar kojeg je u gradskoj upravi u Orahovici primio povjerenik Vlade RH Saša Rister.

– Svi znamo koliko je gospodarstvenicima, obrtnicima, OPG-ovima i drugima teško u današnje vrijeme i naravno da će se Grad Orahovica uključiti u sve vidove pomoći koliko može. Pohvaljujemo ovakvu inicijativu Udruge Glas poduzetnika, obavili smo jedan vrijedan i konstruktivan razgovor koji će zasigurno vrlo brzo uroditi plodom – rekao je povjerenik Rister.

Inicijativa Glasa poduzetnika pokrenuta je kao samoorganizacija građana, mahom malih poduzetnika, a nakon objave prvog paketa gospodarskih mjera Vlade RH koje su pokretači ocijenili nedostatnima. Budući da je u manje od 15 dana okupio više od 100.000 poduzetnika, obrtnika, samozaposlenih i zaposlenika privatnog sektora te privukao veliku medijsku pozornost svojim beskompromisnim zahtjevima i istupima, Glas poduzetnika se pozicionirao kao relevantan čimbenik u javnim raspravama vezanim za određivanje novog gospodarskog smjera Hrvatske. Isto je potvrdila i Vlada RH koja je, unutar drugog paketa gospodarskih mjera, usvojila neke od prijedloga inicijative te time potvrdila njezin neosporan utjecaj.

(www.icv.hr, vg)

 

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content